Portfölj 10 år ev längre
Sök:

Portfölj 10 år ev längre

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena

ställde för sedan frågan: Portfölj 10 år ev längre

Hej sparar 5000 kr i mån , spiltan aktiefond investment 15 procent ,lä tillväxtmarknad indexfond 15 procent ,lä fastighetsfond 20 procent ,lä globalfond index 50procent verkar detta va en vettig balans av fonder  och procent fördelning. ? Mvh Lena

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, vad jag känner till är det bra fonder med låga avgifter, jag äger några av dem också. Fastighetsfonden har jag dock inte koll på.

Sedan får du så klart fundera över hur din portfölj som helhet ser ut, om du inte redan gjort det, framförallt vilken risk du är beredd att ta. Att ha allt i aktiefonder innebär en hög risk, men ger samtidigt bäst avkastning på lång sikt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ser väldigt bra och balanserad ut. Endast fyra fonder. Enkelt och minimalistiskt. Det verkar som att du vill hålla det så enkelt som möjligt, spara passivt och på mycket lång sikt.

Till Spiltan och lä tillväxtmarknad indexnära finns det nog inte några bättre alternativ. Lä globalfonden är jättebra, men 50% –  jag skulle kunna dela en del av denna halvan med någon annan fond.

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Lä fastighetsfonden har gått som tåget historiskt sett, men jag vet inte. Oroliga tider. Man borde fråga nån som kan branschen.

https://www.di.se/nyheter/bostadsaktier-backar-pa-borsen/

– Ett alternativ skulle kunna vara att ersätta fastighetsfonden med en aktivt förvaltad svensk småbolagsfond. Något dyrare men klart bättre än index, även på lång sikt.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/12/12/basta-svenska-smabolagsfonden-pa-fem-ar-ar-dansk.html

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-27 klockan 09:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂