Portfölj för 15 år framåt
Sök:

Portfölj för 15 år framåt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av nathalie

Den här artikeln publicerades 2017-09-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Portfölj för 15 år framåt

Hej! Jag har nyss börjat spara och kör nu ca 28% och 72% aktier.Ser dessa aktier vettigt ut eller är det helt å helvete dåligt placerat..?investor B (den jag har mest av)H&McastellumIndustrivärdenkinnevikaxfoodTelia (minst av) Fonder är också 7 stycken med bla. AMF räntfond lång och spiltan invest.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Aktier är kul och allmänbildande, och jag äger själv flera av de aktier som du har valt – så då kan det väl inte vara så in i helvete dåligt placerat, men…

Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…

Eftersom jag inte är riktigt så tät som jag önskar att jag vore, upplever jag att det är svårt att göra regelbundna köp av aktier och hålla portföljen balanserad.

Detta till skillnad mot fonder. Det är busenkelt att bara plocka upp mobilen och köpa exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära för en hundring – och vips så är man delägare i mer än 1600 företag med god riskspridning. Eller för all del lägga upp ett automatiskt månadssparande.

Jag är tveksam till att ha AMF räntefond lång i en portfölj med en horisont på 15 år. Den sänker förmodligen avkastningen, men om den kan få dig att hålla nerverna nerverna under kontroll, och förhindra att du börjar hitta på tokigheter under de perioder när börsen går riktigt dåligt, kan den vara motiverad. Man måste ju kunna sova gott också.

En observation är att av de investeringar du nämner är 100 % placerat i Sverige, detta trots att Sverige endast utgör 1 % av världsekonomin. Har du ingenting placerat i utlandet, exempelvis i en billig global indexnära fond för att sprida riskerna?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för svar Thomas.
  Jag har utöver dessa aktier en fondportfölj med både globala och svenska aktiefonder samt räntefonder med en balans på 40/60, denna aktierportfölj är mer av en test jag vill ha då jag inte enbart vill köra på fonder. De resterande 28% i aktieportföljen är som sagt bl.a amf långräntefond, spiltan räntefond, länsfrsäkringar global index och DNB global indeks

  0
  Gravatar ikon för användaren
  nathalie

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2017-09-15 klockan 19:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.