Portfölj för både löpande uttag & värdetillväxt
Sök:

Portfölj för både löpande uttag & värdetillväxt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Portfölj för både löpande uttag & värdetillväxt

Hej alla, har lite funderingar kring hur man bäst sätter upp en portfölj som både ska generera pengar till löpande uttag samt växa över tid, och skulle vara väldigt tacksam för er hjälp. 

För närvarande är portföljen fördelad på aktier i sex ”mogna bolag” (som presterat väl historiskt) där utdelningen tas ut men aktierna får växa till sig för att om ca 30 år tillfalla nästa ägare. Portföljens förvaltning är relativt passiv, med risk för långa ledtider. 

Jag är nybörjare på detta med investeringar men har förstått att en portfölj med endast sex bolag, även om de ses som ”starka” och har presterat bra historiskt, inte är en helt stabil investering. Har hört att ett riktvärde om 15 – 20 bolag, alternativt ett par fonder, är bättre sett till risk och i slutändan även avkastning. 

Hur skulle ni välja att fördela denna portfölj för att generera både ett konstant utflöde av pengar (i nivå med befintliga utdelningar och gärna stabilt) samtidigt som den kan växa till sig optimalt med en tidshorisont på ca 30 år? En stor bonus är om upplägget inte kräver aktiv förvaltning. 

Tack på förhand för er hjälp. 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle rekommendera fondroboten Lysa (annonslänk) som jag skrivit om i många avsnitt. De har dessutom en automatisk funktion för uttag som gör det enkelt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jan, stort tack tack för ditt svar. Tyvärr är dessa pengar låsta till en specifik bank varför Lysa tyvärr inte är ett alternativ (ber om ursäkt för att jag glömde nämna det i frågeställningen).

  Det som jag funderat på som alternativ är:
  – Att diversifiera aktierna till totalt 15 – 20 st och försöka hålla utdelningarna runt dagens nivå.
  – Att sälja samtliga aktier och investera i några fonder för att sedan sälja en del varje år, ev. relaterat till vinsten, runt dagens utdelningsnivå.

  Hur ser du/ni på dessa alternativ? Vilka är fördelarna/nackdelarna som du/ni ser med respektive alternativ och finns det kanske andra alternativ?

  Stort tack på förhand för er hjälp, uppskattar det verkligen. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Hej Martin, Du får nog lov att skriva om frågan, jag tror att Jan och de andra förmodligen inte sett att du svarat och kompletterat din fråga. :-)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Catrin L
 3. Vit pil

  Vad har du för alternativ att välja? Dvs vilken bank är pengarna låsta till?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Pengarna är låsta till Nordea i Finland (vet inte om detta är alla deras fonder, men det är de man kan se utan att logga in: https://www.nordea.fi/sv/privat/vara-tjanster/besparingar-placeringar/fonder/fonder-nytt.html).

De två val jag tänker mig är:

– Att diversifiera aktierna till totalt 15 – 20 st (från dagens 6 st) och försöka hålla utdelningarna runt dagens nivå.

– Att sälja samtliga aktier och investera i några fonder för att sedan sälja en del varje år, ev. relaterat till vinsten, runt dagens utdelningsnivå (typ en global barnportfölj och Vanguards dynamiska hybridmodell för uttag).

Tänker mig att en diversifiering av aktierna gör uttagen enklare genom utdelning men kräver mer aktiv förvaltning i bytet av aktier. Fondalternativet känns däremot tryggare och enklare men gör uttagen krångligare. Målet med att göra förändringen är att minska risken och känsligheten till ett fåtal bolags svängningar.

Hur ser ni på dessa alternativ? Vilka är fördelarna/nackdelarna som ni ser med respektive alternativ och finns det kanske andra alternativ? Stort tack på förhand! :-)

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-21 klockan 06:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.