Portfölj i Norge
Sök:

Portfölj i Norge

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kris

ställde för sedan frågan: Portfölj i Norge

Hej

Jag bor i Norge sedan 10 år tillbaka och täkte börja månadsspara i fonder. Jag sliter lite med att hitta bra fonder som handlar i Nok. Det jag hade tänkt mig hittils är:

Fördelning 40-20-30-10 (globalt,NOR,Tillväxt,bankkonto)
procent
avgift

KLP AksjeGlobal Indeks V
20%
0,2

Storebrand Global Multifactor
20%
0,76

Nordnet Superfondet Norge
20%
0

DNB Global Emerging Markets Indeks A
30%
0,3

Bank norwegian sparkonto 1.75% ränta
10%
0

Medel avgift

0,315

Nu till mina frågor:

1.Nordnet tar 0.25% i valuta avgift. Om jag månadsparar och väljer lite svenska fonder kommer denna avgift urholka mitt sparande på sikt. Det vill säga ska jag försöka hålla mig till NOK?

2. Ser portföljen ok ut? Bör jag ha fler fonder? Jag ska spara långsiktigt och försökte mig på en 90/10 portfölj och är hyffsat riskbenägen.

Kom gärna med inspel och förslag, då jag är novis på detta och aldrig har sparat it fonder.

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

1. Japp, valutaavgiften kostar dig direkt 0,25% av dina pengar, och sedan förlorar du intäkt på räntan, och till sist får du betala växlingsavgift för att ta ut NOK. Om du sätter in 100000 idag så kostar det så här mycket på en 25-årsperiod, med antagande att fonden går upp i snitt 7% per år:

  • Insättning: 100000 * 0.25% = 250
  • Förlorad vinst: (250 * 1,07^25) – 250 = 1107
  • Uttag: ((100000 – 250) * 1,07^25) * 0,25% = 1353

Totalt betalar du 2710 kr, eller 2,7% av ditt insatta kapital. För att det ska vara värt det måste fonden i SEK vara ca 0,15 procentenheter billigare än motsvarande fond i NOK, under de antaganden jag gjort. Om du månadssparar så kan ”rabatten” vara något lägre, men om din tidshorisont är längre så måste rabatten vara större.

 

2. Din portfölj har hög risk bara på det faktum att du har mycket i aktier. Är din tidshorisont 10 år eller mer så är den fördelningen ändå rimlig. När det kommer till aktiefonderna så bör din utgångspunkt vara 100% i en global indexfond, allt annat än det behöver du försöka motivera på något sätt.

Storebrand Global Multifactor är en aktiv fond men med låg avgift i och med att det är en robot som sköter placeringarna. Det finns inte mycket som tyder på att aktiv förvaltning är bättre än att passivt följa index. Jag swipar vänster.

Du har själv valt att vikta dina fonder mer mot tillväxtmarknader än vad som är motiverat av deras storlek. Det ger en högre risk men på tillväxtmarknaderna sägs det att det också finns fundamentala chanser till högre vinst. Det vill säga att man får betalt för den högre risken man tar. Detta kan alltså vara ett rimligt val om du vill ha högre risk, men det finns inga garantier.

Du har galet hög vikt i Norge. Hög risk utan att det finns något som tyder på att du kan få bättre vinst. Jag hade inte satsat så, av samma anledning som att jag inte har fonder specifikt mot Sverige, Holland eller Kanada. Om norska företag kommer att gå bättre än företag i andra länder så är det stor chans att marknaden redan räknat in det i priset och att aktierna därför redan är dyrare. Det du hoppas på med stor vikt i Norge är att alla som investerar på marknaden har underskattat hur bra det kommer gå för just Norge.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack Emil för ett utförligt svar! Jag ska värdera att öka globala och minska tilvväxt och ev ta bort norge. Jag tycker urvalet av fonder som har NOK som valuta är litet och jag sliter med att hitta billiga sådana. Verkar lite tråkigt om man bara har en global fond i portföljen :-(

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-15 klockan 07:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.