Portfölj - kommentarer?
Sök:

Portfölj – kommentarer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Portfölj – kommentarer?

Hej, jag är ganska ny i mitt sparande på börsen och skulle vilja ha era åsikter om min portfölj som är ganska jämnt fördelad mellan alla fonder.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Spiltan Aktiefond Stabil

Spiltan Globalfond investmentbolag

Swedbank Robur ny teknik

Swedbank robur access global

SPP aktiefond USA

Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära

Didner & Gerge Småbolag

Swedbank Robur Fastigheter

AMF Räntefond Lång

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Tycker det ser bra ut. En mer diversifierad variant av nybörjarportföljen. Du har vald de billigaste indexfonderna och parat ihop de med bra aktivt förvaltade fonder. Bra fördelning Sverige/Världen och lite krydda med fastigheter/småbolag/teknik/tillväxtmarknad. Enda aber skulle möjligen vara din tilt mot USA. Globalfonderna innehåller redan 60% USA, varför en separat USA fond kanske är att ta i. Å andra sidan har det varit en vinnande strategi senaste året och jag ligger själv överviktad mot USA. Ligg kvar och ändra bara i innehaven för att behålla fördelningen mellan fonderna 1 gång/år.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Menade variant på globala barnportföljen! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Jonsson
 2. Vit pil

  Du har för många fonder och för hög exponering mot Sverige.

  Behåll Swedbank Robur Access Global och AMF Räntefond Lång. I vilka proportioner beror på sparhorisonten. Om du vill kan du ha 10 % av aktiefonderna i Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller Didner & Gerge Småbolag.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  Jag kan hålla med med CL.

  Jag kan inte förstå ambitionen med att ha en likaviktad portfölj bestående av olika fonder. Utgå gärna ifrån en fördelning som Jan har rekommenderat i sina modellportföljer och avvik något om du är beredd att ta lite högre risk. Hur stor lekportfölj och vad du vill ha i den sen är upp till dig själv (teknik och fastigheter är nog inte så illa).

  Gå gärna på Morningstar och jämför, det finns många bättre småbolagsfonder att välja mellan än Didner & Gerge om du inte vill nöja dig med en indexfond. (Om du är kund hos Swedbank ta en titt på SEB Sverige Småbolag).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 4. Vit pil

  Swedbank Robur Ny Teknik bytte ju förvaltare för ett sedan. Historiken för fonden är därmed inte fullt relevant. Risknivån är hög!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Viktor!

Om det är långsiktigt sparande, längre än 10 år så läs i denna artikeln:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Om det är mellan 5-10 år läs denna:

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-26 klockan 19:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.