Portfölj med 100% aktiefonder - spartid 20+ år
Sök:

Portfölj med 100% aktiefonder – spartid 20+ år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niclas

ställde för sedan frågan: Portfölj med 100% aktiefonder – spartid 20+ år

Hej, vilka synpunkter har ni på denna portfölj?

40% Avanza Global
20% Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
15% Avanza Emerging Markets
15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
10% AMF Aktiefond Småbolag

Total avgift: 0,30%
Spartid: 20+ år

Jag kan tillägga att jag har andra portföljer (hinkar), med kortare spartid. De har naturligtvis lägre risk, inte 100 % aktier.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mycket stabil portfölj! bra jobbat

Kommentera

svarade på frågan för sedan

LF Global Indexnära har en intern avgift som är 0,06%enheter  lägre då de skattar mindre på amerikanska utdelningar. Den har högre avkastning historiskt så överväg att byta till den från Avanza Global.

Det känns nog rätt att ha en home bias på 25% men det är inte rätt enligt forskningen. Det är ingen risk man får betalt för enligt professorn på handelshögskolan som har varit med i RT podden. Däremot är den riskjusterade avkastningen högre för småbolag på en 10 och 15 års sikt så det är rätt i att du överviktar mot det från vårat nuvarande utgångsläge. Om du vill ha högre avkastning med högre risk så kanske det är rätt att övervikta mot det, jag vet inte.

Vissa säger att man kan konkurrera bättre om bostäder för att de är korrelerade med den svenska börsen. Det finns massvis med investeringstrategier om man vill ha bra köpkraft för en bostad. Så om det är något du tänker göra kan överviktning mot Sverige (eller det land du tänker köpa bostad i) vara relevant.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har funderat mycket på andelen Sverige i portföljen. Det verkar finnas två läger när det gäller det.
  Jag tänker så här: Pengarna kommer någon gång antagligen att konsumeras i Sverige, därför verkar det vettigt att spara i Sverige. Jag tänker att den förväntade avkastningen är högre i Sverige än t.ex en globalfond. Jag tänker även på att avgifterna generellt blir lite högre ju längre ifrån Sverige man kommer.

  Portföljen har en mycket högre andel småbolag än vad jag hade tänkt tidigare. Detta efter bloggens senaste inlägg, som säger att small cap går så mycket bättre än large cap. Även om man räknar lågt, att småbolag skulle gå 1 % bättre per år, då blir avkastningen bättre även om avgiften är högre.

  Vilka ändringar skulle ni göra för att öka den förväntade avkastningen? (att öka den riskjusterade avkastningen är ju inte högsta prioritet i denna portföljen)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niclas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-17 klockan 20:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.