Portfölj med utdelningsaktier?
Sök:

Portfölj med utdelningsaktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AE

Den här artikeln publicerades 2017-06-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Portfölj med utdelningsaktier?

Hej,

Stort tack för de kunskaper om sparande som jag fått genom att läsa din blogg, samt genom att läsa boken om barn och ekonomi. Har tipsat kompisar både om blogg och bok.

Jag har det mesta av mitt sparande i olika fonder, och har via andra nyhetskanaler än dina läst om portföljer med syfte att samla stabila utdelningsaktier. Sedan njuter man av utdelningen oberoende av aktiekurs.

Som nybörjare är jag tveksam till denna modell. Ta t.ex HM som fallit mycket i kurs senaste tiden. Ska det inte till ganska mycket utdelning för att kompensera kursfallet? Jag kanske sätter pengarna i till synes stabila investmentbolag etc, men vad vet jag om framtiden – ingen räknade väl med att HM skulle hamna i den sits de är i nu?  Är ändå lockad av hela tänket med ränta-på-ränta och utdelningar i fickan där man kan blunda för aktiekursen, men känner mig tveksam om modellen verkligen håller i alla (långsiktiga) lägen.

Vet ju egentligen vad du tycker om aktier i allmänhet utifrån bloggen, men önskar ändå synpunkter på just denna strategi? Vad skulle krävas av mig som sparare för att optimera chansen att strategin lyckas?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Framgångsrika företag som växer fort har ofta stora kapitalbehov vilket gör att utdelningen, åtminstone  på kort sikt, inte hänger med. Alla sådana företag tappar du, om du enbart fokuserar på utdelningsaktier.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utdelningsjägarna kör mestadels buy and hold verkar det som.

Dom fyller alltså på månad efter månad i blandade boöag. Oftast stabila sådana som funnits länge och är stabila. Lite som indexssparande fast fokus på utdelningar istället. Där är det kassaflödet aom är mer av vikt än kursuppgång.

Själv kör jag med båda sätten, och jag förstår lockelsen att få pengar på kontot utan att göra något mer än att ta en risk.

 

Gällande din fråga så är inte HM ute pga sjunkande kurs. Nu är aktien billigare än tidigare och bör då ge mer i utdelning per invesrerad krona. Men visst fortsätter den nedåt för alltid är det kört. Men den risken finns alltid. Företaget växer och expanderar fortfarande och går med vinst. Men inte så mycket som kursen/marknaden vill.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för info!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    AE

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-24 klockan 00:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.