Portfölj Nybörjare
Sök:

Portfölj Nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av P

ställde för sedan frågan: Portfölj Nybörjare

Hej,

Jag har ett belopp på ca 100 000 som jag tänkte placera i fonder, och jag tänkte sprida ut beloppet på 1 år.

Helt ärligt så vet jag inte när jag tänkte plocka ut pengarna men jag känner inte heller att det kommer vara inom närmsta tiden, jag har alltså tiden på min sida, jag är 25 år.

Min tanke är att fördela portföljen 90/10 Aktiefonder/Räntefonder.

Aktiefonder:

 • 10% SEB Sverige Indexfond
 • 15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • 40% SPP Global Plus A
 • 10% TIN Ny Teknik A
 • 10% Avanza Emerging Markets
 • 5% AMF Aktiefond Småbolag

Räntefonder:

 • 5% AMF Räntefond Mix
 • 5% AMF Räntefond Lång

Min åsikt är att jag har fått till en ok spridning samt låga avgifter, förutom TIN som är dyrare men jag tror på en digital framtid där av detta val (kan såklart vara helt fel men något jag tror på).

Vad anser ni om denna fördelning, vad har ni för åsikter generellt? Jag förstår att det kan vara svårt att bedöma detta då min tidshorisont inte är spikad, men som jag tidigare sa så tror jag inte att jag kommer plocka ut pengarna inom kort.

Tack på förhand.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Svårt när du inte vet tidshorisont på ditt sparande, men du kanske skulle kolla in ”Fyra Hinkar Strategin” för att bygga upp en ekonomi som kan hjälpa dig att strukturera upp den på lång sikt.

Ser bra ut med portföljen iaf, enda jag kanske hade ändrat va att antingen ha AMF Räntefond lång och kort eller 10% i Mix bara, detta för att du får både långa och korta i mixen och då blir egentligen den långa överflödig?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din feedback.

  Angående räntefonderna så är Mix globala och Lång endast svenska obligationer.

  Detta kanske inte spela någon roll när det gäller räntefonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P
 2. Vit pil

  Spelar väl lite roll men skulle mer fokusera fördelning på långa och korta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det ser ut som en bra fördelning. Finns ju globala indexfonder som är lite billigare än spp i detta fall som kan vara ett alternativ. Du vet dock inte hur länge du kan hålla dig ifrån dessa pengar vilket gör det lite knepigt. Jag tycker steg ett ska vara att ta fram ett tidsperspektiv och en strategi generellt. Det är givetvis svårt att veta när/om man vill skaffa boende, familj osv osv. Vissa av oss kan spara ihop 100 000 relativt fort medans det för vissa tar betydligt längre tid. Därför tycker jag att det är viktigt att det man stoppar in i börsen är inget som man kommer vara beroende av inom de närmsta 10 åren. Lägg bara in pengar du har råd att förlora. Om 100 000 är väldigt mycket för dig så skulle du kanske kunna gå in med 50 000 först och lägga 50 000 på ett sparkonto och sedan börja månadsspara..

Det viktigaste är att ha en plan :) lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-26 klockan 12:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.