Portfölj - synpunkter
Sök:

Portfölj – synpunkter

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Wilhelm Merisaari

ställde för sedan frågan: Portfölj – synpunkter

Hej! Jag har satt ihop en portfölj med fem fonder som jag planerar att spara 1000kr i varje månad (200kr/fond). Det hade varit intressant att höra vad andra tycker. Vissa av fonderna har en hög förvaltningsavgift men om man väger det mot tidigare års avkastning så väger avkastningen upp för detta (enligt mig).

 1. Avanza 100 – förvaltningsavgift 0,49%
 2. Avanza Global – förvaltningsavgift 0,05%
 3. Länsförsäkringar Global – förvaltningsavgift 0,20%
 4. Swedbank Robur Ny Teknik A – förvaltningsavgift 1,25%
 5. Öhman Etisk Emerging Markets A – förvaltningsavgift 0,90%

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mitt motförslag är att ta bort 1+3 och sätta dessa pengar i Avanza Global. 1 för att den är dyr, och passivt förvaltad i vilket fall så den kommer gå typ som en globalfond. 3 för att det är exakt samma index så den kommer gå precis likadant som Avanza Global, då kan du lika gärna hålla dig till den billigaste.

Öhman Etisk Emerging Markets kan du överväga att ersätta med en billigare indexfond, till exempel Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära eller DNB Emerging Markets Indeks A.

Swedbank Robur Ny Teknik hade jag inte skaffat. Rent generellt för att den är dyr, riskfylld med endast ett fåtal branscher och några få underliggande aktier, dessutom samma land och samma bransch som jag själv jobbar i (dålig riskspridning). Men även speciellt just nu för att förvaltarna just har lämnat för att starta en egen fond. Dessutom har fonden antagligen för mycket kapital för sitt eget bästa, det gör att den måste investera mycket pengar i större bolag och kommer allt mer att följa index.

Det här med förvaltningsavgift är viktigt att hålla reda på. Det handlar ofta om tiotusentals kronor (hundratusentals i ett pensionssparande) i avgifter och förlorad ränta-på-ränta-effekt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Supertack för svar! Jag kommer se över fonderna en gång till, göra en gallring innan jag startar upp portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Wilhelm Merisaari
 2. Vit pil

  Hej!
  Håller helt med Emil, bort med 1+3 och för in i Avanza global för att minska kostnaderna.
  Samt byt 5 till en passiv emerging markets indexfond som Länsförsäkringar har.
  Även bort med Robur Ny Teknik då förvaltarna har lämnat, där kan du hitta andra kryddor i din fondportfölj. Finns många andra bra förvaltare som driver fonder med exponering mot småbolag, typ Didner & Gerge.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-04 klockan 22:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.