Portföljer hos Swedbank
Sök:

Portföljer hos Swedbank

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Portföljer hos Swedbank

Hej och tack för en bra blogg och ett bra forum!

Jag håller på och hjälper mina familjemedlemmar att ordna upp deras fonder och sparande, eftersom de i nuläget mestadels har dyra fonder som de fått rekommenderade av banken.

I vår familj har alla sedan urminnes tider haft Swedbank och de känner sig tryggast med det så Avanza eller Nornet är inte ett alternativ för de flesta av dem.

Så jag har gjort varianter av nybörjarportföljen och globala barnportföljen att ha som förslag, och även pratat lite om hinkstrategin osv.

Eftersom man inte kan komma åt alla fonder via Swedbank så blir det en kompromiss, aktiedelen känner jag mig ganska nöjd med men är lite osäker på räntedelen. Swedbank har en del obligationsfonder och sånt men de är dyra och verkar ej så bra. Blir 20% Spiltan högräntefond för mycket, det kanske finns någon tredje räntefond på Swedbank som man trots allt skulle kunna ta med?

All feedback uppskattas!
Mellanriskhinken 60/40 ISK ca 5-6% årlig avkastning
60% Aktier:
40% Swedbank Robur Access Global (0,32% avgift)
10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,24% avgift)
10% Swedbank Robur Access Asien (0,32% avgift)
40% Räntor:
20% Spiltan Räntefond Sverige (0,25% avgift)
20% Spiltan Högräntefond (0,91% avgift)
Högriskhinken 90/10 ISK ca 7-10 % årlig avkastning
90% Aktier:
60% Swedbank Robur Access Global
20% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
10% Swedbank Robur Access Asien
10% Räntor:
10% Spiltan Räntefond Sverige
 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har hittat rätt fonder! Och fördelningen ser rimlig ut.

Räntedelen skulle kunna kompletteras med någon lång räntefond. Spiltan Högräntefond har i första hand rörliga räntor (FRN) så den kommer samvariera med Räntefond Sverige. Långa räntor rör sig däremot omvänt mot korta när räntan förändras, så att de tar ut varandra lite och därmed minskar risken (volatiliteten) i ränteportföljen. SPP Obligationsfond kanske?

Det jag kan tycka är att det till och med är för många fonder. Jag tycker att även Jans portföljer lätt blir krångliga. Fundera på att lägga hela aktiedelen i bara globalfonden, eller åtminstone skippa Asien-fonden om du av någon anledning vill ha kvar en Sverige-fond. Både Sverige och Asien tycker jag att du kan föreslå som komplement för dem som vill krångla till det. Kopiera gärna Jans koncept med en ”förenklad portfölj”!

Om det är någon som är extra svårövertygad så kan jag också tipsa om fonden Swedbank Robur Access Mix. Det är en billig självbalanserande 50/50-fond mot Stockholmsindex och svenskt ränteindex, alltså bara SEK. Risken är egentligen en aning låg för ett långsiktigt sparande men som mellanriskhink åt någon som inte vill bry sig alls är den ändå OK och väldigt lätt att förstå sig på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svaret! SPP obligationsfond var nog pusselbiten jag saknade. Nu känns räntedelen mer balanserad också..

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Christian

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-19 klockan 12:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.