Portföljfördelning
Sök:

Portföljfördelning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nicolas

ställde för sedan frågan: Portföljfördelning

Hej!

Är en 21-årig student som börjat investera i aktier och tänkte be om lite tips och feedback. Mitt totala kapital som jag satt in på ett isk är 200.000 kr. Min tanke är att fördela det mesta i investmentbolag, men vet inte hur många som är att rekommendera. Har idag både latour, Lundberg, industrivärlden, investor och svolder, men funderar på om det här är för många eller om det är ok att investera i fler? Exempelvis bure Equity, Öresund och Warren buffets investmentbolag berkshire Hathaway. För riskspridning dvs. Utöver detta har jag en aktiefond och två indexfonder, och även ett förhoppningsbolag. Funderar på om något tillväxtbolag skulle vara en bra idé också, eller hur ser ni på den här fördelningen? Fördelningen procentmässigt är ungefär 80 % aktier och 20 % fonder och tanker är att spara åtminstone 5+ år.

Tackar för hjälpen på förhand och önskar er allt gott!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Investmentbolag är aldrig fel och de ger ju en viss riskspridning själva eftersom de äger aktier i flera olika bolag. Att ha många olika tycker jag bara är bra som riskspridning. Själv äger jag dock inte utländska aktier direkt eftersom jag inte vill hålla på och böka med källskatt, men det ska egentligen inte behöva vara något hinder.

För egen del föredrar jag att inte hålla på att köpa och sälja aktier, utan välja aktier som jag vill äga i många år. Den som handlar mycket riskerar att göra många klassiska investerarmisstag och förlorar även en pengar på courtage. Annars tycker jag inte att man ska vara rädd för att äga aktier direkt, om en pilkastande apa kan slå en professionell fondförvaltare så kan väl jag, brukar jag tänka.

När det gäller riskspridning skulle du kanske fundera på att ha en globalfond (index) som grund i sparandet. En ensidig inriktning på Sverige kan bli känsligt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, tack för input! Du menar alltså att man egentligen kan ha för många investmentbolag för en bra riskspridning? Utan problem är snarare att man inte har fördelat risken på en global marknad utan bara i Sverige? Dessutom har jag en förkärlek till investmentbolagen över fonder pga av de låga avgifterna.
  Annars tänker jag att investmentbolag och fonder är det smidigaste för mig att äga, där jag inte behöva lägga för mycket tid och energi på att hålla mig uppdaterad. 10 investmentbolag + några fonder bör göra jobbet då :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicolas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Du menar alltså att man egentligen inte kan ha för många investmentbolag då? Enda dåliga kanske är om jag inte har dessa på en global spelplan utan bara i Sverige? Har funderat om mitt upplägg med 10 investmentbolag, några fonder och kanske någon utdelningsaktie kan vara en bra idé för ett långsiktigt sparande, så slipper man dessutom vara särskilt aktiv :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det stämmer, jag tycker att man gott kan ha ett stort antal olika aktier, själv har jag väl ett tjugotal och ser inga hinder mot att ha ännu fler. Detta är min personliga åsikt och en del menar att man bör ha färre, så man kan ha bättre koll på sina innehav, men för egen del väljer jag att inte ha superkoll på rapporter, nyckeltal osv, utan jag litar på att marknaden har prissatt aktierna någorlunda bra och satsar på företag i branscher som jag tror på långsiktigt. Om det utvecklar sig som index är det OK, om det går bättre är det jättebra och om det går sämre så har jag i alla fall gjort något jag tror på.

Men de flesta skulle nog rekommendera att investera en betydligt större del utanför Sverige, ja, med tanke på att vi är en liten ekonomi och man aldrig vet vad som händer med kronkursen osv.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-25 klockan 11:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.