Portföljtänk kring pensionssparande från 55 år
Sök:

Portföljtänk kring pensionssparande från 55 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christer

Den här artikeln publicerades 2017-07-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Portföljtänk kring pensionssparande från 55 år

Hej Jan,

Först och främst, ett stort tack för en mycket bra blogg. Jag har under en längre tid tänkt att jag skulle placera mina pengar på ett bra sätt, men känt att jag saknat kunskap och intresse. Jag har dessvärre därför överlåtit detta till s.k. rådgivare.

Så i våras gick jag en kurs i aktie- och fondkunskap och började då ta tag i att kontrollera mina besparingar. Till min förskräckelse insåg jag då att jag dessa rådgivare sålt på mig produkter med höga avgifter samt kapitalförsäkringar och annat privat pensionssparande som delvis gått back i förhållande till index.

Jag har nu bestämt mig för att sätta stop för detta och ta kontrollen över min ekonomi helt och hållet själv. Jag är 55 år och tänker mig att spara till min pension och även därefter.

Jag undrar nu hur jag ska tänka kring mina placeringar fram till pension. Jag är helt inne på indexfonder och undrar om jag då ska satsa på din ”Nybörjarportfölj” eller om jag ska satsa på någon annan form av portföljtänk? Vilka fonder anser du att jag ska välja och varför?

Hur kan jag tänka kring köp av fonder kontra att köpa enskilda aktier för att öka min pengamaskin, då tiden är något begränsad?

Bör jag samla allt mitt investerande på ett och samma ställe eller kan jag spara hos både Avanza och Nordnet?

Tacksam för svar

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ville bara komplettera Johns utmärkta svar med direktlänken:

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bra att du vill komma ur dina rådgivares klor.

Jag hade nog satsat på nybörjarportföljen men med en högre andel aktiefonder.

Din sparhorisont är ändå ganska lång (+10 år) och då tycker jag att du kan överväga att ha t ex 15-20% räntefonder istället. Sen beror det ju på hur villig du är med att ta risker.

Nordnet har ju något bättre gratisfonder (deras sverigefond är mycket bredare än Avanza zero) men annars är nog upplägget ganska så snarlika. Självklart kan man ha investeringarna i båda plattformar.

På bloggen finns fondrekommendationer för 2017.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-08 klockan 10:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.