Portföljtänk med viktning av aktiedelen beroende på börsutfall.
Sök:

Portföljtänk med viktning av aktiedelen beroende på börsutfall.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: Portföljtänk med viktning av aktiedelen beroende på börsutfall.

Hej på er,

Har en liten fundering kring följande.

Snubblade över en artikel skriven av förre detta hedge-proffset Mikael Syding.

Han rekommenderar också Rika Tillsammans-portföljtänket och är öppen för tillägg av fler ”tårtbitar” såsom exempelvis fastigheter.
Han kallar den Quattro Stagioni.

Han rekommenderar dock en variant i portföljtänket där man viktar i portföljen beroende på börsens utfall från tid till annan.

Han skriver:

”- A more adaptive model, that I strongly advocate, increases the stock weights by 15%-points for every consecutive negative year on the stock market: 25%, 40%, 55% etc all the way up to 100% after five consecutive negative years (at which point you would have zero weight for the other three asset classes). Halve the stock weight after the first up-year but with a floor at 25%.”

Vad har du för tankar kring en sådan modell Jan eller Ni andra på forumet?

Jag vet ju att timing av marknaden och att förutspå framtiden är svår men kan detta vara en vettig modell att använda för att ändå hitta lite mer timing av aktiemarknaden i portföljen samt i dessa väldigt osäkra tider kring framtida avkastning på räntor få en möjlighet till lite högre avkastning med en bra balans på riskhöjningen man tar i portföljen i och med omviktningen mot mer/mindre aktiedel beroende på hur börsen går över tid?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Utifrån artiklar som denna skulle jag kanske gissa att det inte är en strategi Jan skulle köra på.

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

Jag däremot, som både köra passiva och aktiva investeringar, tycker det är en intressant strategi. Att vara flexibel, på ett vis. Sen så kan tilläggas att jag lyssnar på Sydings podd Outsiders och där har han sagt att han tycker att den bästa strategin för de flesta faktiskt är passiva indexfonder, för de flesta har inte kunskapen. Värt att ha i åtanke.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-01 klockan 07:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.