Portföljupplägg
Sök:

Portföljupplägg

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: Portföljupplägg

Hej, ville höra vad ni tror om mitt upplägg som jag har i dagsläget för att månadsspara i. Har tidigare haft Swedbank Robur fonder med avgifter på 1,3-1,4 och har nu gjort om och läst på för att få nya bra portföljer med rimlig risk och avkastning.

Långsiktigt sparande (över 10 år):

50% LF Global Indexnära, 20% Spiltan Investmentbolag, 10% Swedbank Robur Acces Asien, 10 % AMF Balansfond och 10% Spiltan Räntefond Sverige.

Kortsiktigt sparande (1-5 år):

40% LF Global Indexnära, 30% AMF Balansfond, 20% Spiltan Investmentbolag och 10% Spiltan Räntefond Sverige.

Pensionssparande:

60% LF Global Indexnära och 40% LF Sparmål 2060.

Tanken är att spara 1000kr/mån i varje portfölj samt att investera det som blir kvar från lönen i den kortsiktiga portföljen istället för att ha pengarna på ett sparkonto.

(Har en buffert också men den har inget med min fråga att göra känner jag).

Tack så jättemycket på förhand!

Mvh Kristoffer

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du har byggt ihop ett gäng bra portföljer. Har väl några synpunkter men notera att det är rätt små förändringar och kanske mer av personlig åsikt, du får nog olika svar kring dessa.

– AMF balansfond är ingen dålig fond, men för det långsiktiga på 10+ år så ifrågasätter jag att ta in ännu mer räntor. Att ha 10% räntor i en sån här portfölj finns ju ett bra case för, men mer än så börjar vi urholka potentiell avkastning. Överväg att skippa denna och bara öka i den globala delen.

– Det kortsiktiga har en relativt hög risk gentemot tidshorisonten. Inte helt klar med hur stor del balansfonden har i fördelen aktier/räntor (står runt 70% någonstans), men din totala aktieexponering är upp mot 70% i den portföljen. Man brukar säga att ungefär 10% per år av sparande är rimligt. Vill du ha en höre risk fine, men bara du är medveten om det. Jag hade personligen minskat aktiedelen, ökat räntefonden samt dragit in en fond för långa räntor (AMF Räntefond Lång exempelvis)

– Pensionssparande ser rimligt ut. Vad jag förstår är LF Sparmål 2060 en generationsfond som har högre andel aktier i början och minskat successivt aktiedelen till fördel för räntor. En bra idé och något som man bör göra. Avgiften där är inte galen (0.50%), men principen bakom fonden är ganska enkel att göra själv till ett billigare pris. Jag hade personligen bytt ut den och tagit in några procent Tillväxtmarknad, lite sverige (Spiltan investmentbolag är en favorit), samt ökat den globala. När pensionen börjar närma sig, börja sälja av och skifta över en del till räntefonder.

Blev lite längre svar än jag tänkt, men förhoppningsvis fick du svar på dina frågor. Någon annan får väl svara också om de tycker jag är knäpp eller har andra synpunkter.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-09 klockan 16:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.