Portföljvärde
Sök:

Portföljvärde

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Catrin

ställde för sedan frågan: Portföljvärde

Hej Jan,

Du skriver ovanför varje portfölj i ombalanceringsavsnittet om portföljvärde;

”Den passar den genomsnittlige spararen som kan månadsspara ca 1 000 – 2 000 kr i månaden och har ett portföljvärde på ca 50 000 till 100 000 kr.”

Vad menar du med det, du får gärna förklara om möjligt för jag förstår inte om det är ett optimalt maxvärde på portföljen och i så fall varför. Jag, med min än så länge rätt ringa kunskap, tycker ju att även högre summor än så i portföljen efter en längre tid borde gå bra (men jag kan ju ha fel :). För jag tror inte att du menar att portföljvärde är ett startbelopp.

Tack för en fantastisk blogg/podd och tack på förhand, Catrin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Catrin, det går väl i och för sig bra att spara mer pengar i den varianten av Nybörjarportföljen du frågar om, men jag antar att Jan formulerar sig så eftersom han även har en mer avancerad variant med fler fonder. Den variant du frågar om innehåller 10 fonder och den mer avancerade 19.

Om man bara ska investera någon eller ett par tusenlappar i månaden blir det problem med många fonder i portföljen eftersom det nästan alltid finns ett minibelopp man måste köpa för (ofta 100 kr, men det varierar). Det är typ svårt att köpa 19 saker för en hundralapp styck om man bara har en tusenlapp att handla för.

Den mer avancera portföljen innehåller dessutom börshandlade fonder, XACT Obligation och ETFS Physical Swiss Gold. För dessa måste man betala courtage. Det finns det ett minimicourtage, vilket kan göra att det blir dyrt att handla med småbelopp. Om man handlar för riktigt stora belopp finns det dessutom andra courtageklasser med lägre avgifter, vilket gör att det blir billigare. Jag är lat och har inte kollat prislistorna, men jag tror framför allt att guldfonden blir otrevligt dyr i småbelopp.

Om det trots allt inte går ihop sig med att köpa samtliga fonder månadsvis kan man köpa färre fonder i varje kategori, och så sprider man ut investeringen på alla fonder man egentligen vill ha när man ombalanserar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för ditt svar Thomas. Själva orsaken till beloppen för inhandlade av fonderna i de olika portföljerna förstod jag, det var just portföljvärdet jag undrade över. Men om jag förstår dig rätt så menade han nog inte att det som rekommenderat maxvärde för portföljerna.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Catrin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-18 klockan 11:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.