PPM-kapital à la hållbar Nybörjarportfölj - en rejäl förlustaffär.
Sök:

PPM-kapital à la hållbar Nybörjarportfölj – en rejäl förlustaffär.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emelie

Den här artikeln publicerades 2017-05-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: PPM-kapital à la hållbar Nybörjarportfölj – en rejäl förlustaffär.

Hej Jan!

Jag går kursen i Balansekonomi och har nu ägnat många timmar åt ett utkast till en nybörjarportfölj för mitt PPM-kapital. Jag ställer höga krav på hållbarhet så jag gick helt enkelt in på Pensionsmyndighetens förteckning över hållbara fonder och jämförde dessa på olika sätt med hjälp av Morningstar, Hållbarhetsprofilen och sparahallbart.se.

Vad jag förstår så har du flyttat ditt PPM-kapital till Avanza och skapat en portfölj enligt er barnsparande/nybörjarportfölj-modell. Men när jag jämförde avgifterna på de fonder jag tyckte var bra så var de lägre inom PPM än om jag skulle investera i dem själv så att säga. Därför tänkte jag att jag kanske kunde skapa en nybörjarportfölj (med sju fonder) inom PPM som tar hänsyn till hållbarhet men som också levererar bra i övrigt. Idag består mitt PPM av en fond, AP7. Den vill jag inte ha då den investerar i fossila bränslen, men dess årliga avkastning är hög om jag räknat rätt: nämligen 21.38%

Medelavgiften för min portfölj landade på 0.22%

Medel-sharpekvoten ligger på 1.3%

Sex av sju har Morningstar rankat med fyra stjärnor, den sjunde har fått tre stjärnor.

Medelavkastningen landar på 10.36%

Summa summarum så är min hållbara PPM-portfölj en rejäl förlustaffär, eftersom avkastningen på intet sätt råder på AP7:s 21.38%. Jag har räknat på olika varianter, med mindre fonder etc. Men resultatet kvarstår.Så nu undrar jag, som är helt grön på det här området, följande:

  1. Är det möjligt att investera PPM-kapitalet på ett hållbart sätt som inte leder till ett enormt ekonomiskt bakslag? Hur isf?
  2. Är det bättre att flytta PPM-kapitalet till exempelvis Avanza? Vilka är för- och nackdelarna isf?
  3. Har jag tänkt helt fel? Missat något väsentligt?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ap7 Såfa  jobbar  med ekonomiska instrument  som gör att den stiger mer än snittet i uppgång, men sjunker desto  mer i en börsnedgång! Det är inte riktigt rättvist att jämföra denna fond med fonder  med lägre risknivå. Upp till 55 år är risknivån  cirka 25% högre om jag minns rätt.

Fråga två förstår jag inte. Du kan inte flytta Ppm-fonder till en bank.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-29 klockan 12:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.