PPM - Pensionssparande
Sök:

PPM – Pensionssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

Den här artikeln publicerades 2017-07-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: PPM – Pensionssparande

Hej!Jag har nyligen satt mig in i Pension och att man får en \”förvald\” fond via PPM som är en  generationsfond vad jag förstod. Rent generellt har jag hört att generationsfonder är \”big no\”. Jag tänkte placera om dessa fonder lite med hjälp av kollektiva.se där jag då kan se vad bästa snittet köper. Frågan är ju då.. Kollektiva.se rekommenderar att kika över detta varje månad, hur man ligger till jämnfört med andra alltså. Är det bra att göra ändringar i sin portfölj på ppm så ofta? Tillkommer det inte några extra kostnader för man byter hela tiden som te.x courtageavgift eller \”dolda\” avgifter så att säga eller är det endast räntan som ändras vid ett byte?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Visst finns det många oskäligt dyra generationsfonder, men de som storbankerna har i PPM-systemet är faktiskt, om inte billiga, så ändå på en rimlig nivå. Statens fond AP7 Såfa är både billig och bra.

Läs vad som Jan har skrivit:

Diskussion kring invändning mot Kollektiva Fondval

Själv skulle jag inte använda mig av tjänsten, men det är ju upp till var och en.

Nackdelen med byte i PPM är inte kostnaden utan den tid det tar. Slutet på sista meningen ”… är det endast räntan som ändras vid ett byte?” förstår jag inte. Byter du en fond så ändras ju alltid villkoren.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-13 klockan 20:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.