Precis börjat månadsspara...
Sök:

Precis börjat månadsspara…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emelie

ställde för sedan frågan: Precis börjat månadsspara…

Hej!

Som frågan lyder har jag börjat investera en viss summa varje månad jämnt fördelat i dessa fonder:
Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Swedbank Robur Access Asien och Länsförsäkringar Global Indexnära.
Totalt 2000

Dessa har ju bara gått ner de senaste månaderna, och eftersom det är en ganska liten summa totalt ( ca 10 000kr) så gör det inte så jättemycket. Men till min fråga, borde jag ta ut dessa pengar och placera på något annat sätt… Eller sitta lugn i båten och fortsätta investera i dessa månadsvis.

Tack på förhand,

Emelie!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på hur lång tidshorisonten är och vad du ska ha pengarna till. Aktiemarknaden kan svänga rejält både uppåt och nedåt på kort sikt. På lång sikt förväntas det gå mer uppåt än nedåt. Om du har en tidshorisont på 10 år eller mer så är det sannolikt bäst att ha pengarna på börsen.

Jag sade också att det spelar roll vad du ska ha pengarna till. En nödbuffert bör man ha på ett konto i samma bank som man har sina betalkort så att pengarna finns där när man behöver dem.

Om du inte vet vad du ska ha pengarna till så kan du, om du vill, göra som nu och ha dem med hög risk. Det är först när du börjar fundera på ett syfte med pengarna som du egentligen behöver bry dig om hur mycket som finns. Du anpassar dina förväntningar efter de pengar som finns just då. Men i det fallet handlar det också väldigt mycket om riskvilja och många ska kanske ha sitt ”sparande till obestämd konsumtion” i en medellång portfölj med en viss del räntor för att minska risken att förlora pengar. Individuellt val.

Om du redan vet vad du ska ha pengarna till och när så anpassar du risken i portföljen utifrån det, genom att välja en större del räntor när det är mindre än tio år kvar.

Jag tycker att du har valt utmärkta aktiefonder så om du vill ha pengarna på börsen ska du inte göra någonting alls. Sitt still i båten i så fall!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-31 klockan 11:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.