Precis satsat 500 000 kr på Avanza Globa indexfond samt Se Robur
Sök:

Precis satsat 500 000 kr på Avanza Globa indexfond samt Se Robur

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Precis satsat 500 000 kr på Avanza Globa indexfond samt Se Robur

Hej,Efter ett par lyckade husförsäljningar har jag ett kapital som jag med viss tveksamhet till slut valde att investera. Jag ser långsiktigt på sparandet och målet och syftet är att få pengarna för att föröka sig för att i framtiden kunna arbeta mindre (ha mer pengar att ta utav).Jag valde att sätta in 400 000 kr i Avanzas nya globala indexfond, mitt innehav har backat 4,27 procent de 2 månader jag haft den och100 000 kr satte jag i Swedbank Robur Ny teknik, här har innehavet gått ner hela 13,27%.Nu blir jag nervös då det bara fortsätter nedåt. Skall jag sälja allt och ta förlusten på nästan 30 000 kr (hade varit bättre att ha pengarna på banken känns det som) eller ha is i magen och tänka på att det är ett långsiktigt mål jag har i sikte. Vad säger ni?Mvh undrande

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du är långsiktig och du är bekväm med att satsa alla insatta pengar i aktiefonder (det första skrev du, och det andra var vad du faktiskt gjorde) så ska du naturligtvis inte ändra något bara för att det går ner kortsiktigt? Det är väl precis det som är innebörden av långsiktig? Att tolerera högre svängningar (risk) i utbyte mot förmodad högre avkastning på lång sikt?

Om du är kortsiktig och efter två månader funderar på att sälja borde du inte lagt in pengarna alls. Men om du nu ändå gjort det och inte kan stå ut med så lite som en 5-13%-ig nedgång behöver du nog ta dig på en funderare på vad du hade gjort om globalfonden backat 40% och Ny Teknik backat 50%. Det är ett mycket tänkbart scenario kommande 10-15-årsperiod. Skulle du inte vara bekväm med det så hade jag minskat på risken genom att sälja av lite. Jag själv köper på mig lite extra nu när det gått ner = billigt relativt med vad det var för några dagar sedan.

Sedan kan det ju gå ner ännu mer under månaden, och då köper jag mer och ännu billigare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  https://rikatillsammans.se/fragor/ny-teknik-vs-avanza-zero/

  Han har halft svarat på din fråga här.

  Robur Ny Teknik har ju gått enormt bra under året och det är ingen större konst för olika nischfonder att överträffa en bred indexfond enskilda år. Den stora frågan att ställa sig är: kommer det vara så även i fortsättningen?

  Om ja fortsätt ha pengarna här.

  Om nej sälj och lägg in de på indexfonder eller räntefonder istället.

  Jag avstår från nischfonder då man spekulerar i framtiden och den kursutvecklingen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-11 klockan 14:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.