Precis satsat 500 000 kr på Avanza Inbdexfond samt Swe Robur teknik som rasar. Hur skall jag tänka nu?
Sök:

Precis satsat 500 000 kr på Avanza Inbdexfond samt Swe Robur teknik som rasar. Hur skall jag tänka nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Precis satsat 500 000 kr på Avanza Inbdexfond samt Swe Robur teknik som rasar. Hur skall jag tänka nu?

Hej,Efter ett par lyckade husförsäljningar har jag ett kapital som jag med viss tveksamhet till slut valde att investera. Jag ser långsiktigt på sparandet och målet och syftet är att få pengarna för att föröka sig för att i framtiden kunna arbeta mindre (ha mer pengar att ta utav).Jag valde att sätta in 400 000 kr i Avanzas nya globala indexfond, mitt innehav har backat 4,27 procent de 2 månader jag haft den och100 000 kr satte jag i Swedbank Robur Ny teknik, här har innehavet gått ner hela 13,27%.Nu blir jag nervös då det bara fortsätter nedåt. Skall jag sälja allt och ta förlusten på nästan 30 000 kr (hade varit bättre att ha pengarna på banken känns det som) eller ha is i magen och tänka på att det är ett långsiktigt mål jag har i sikte. Vad säger ni?MvhHelena

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Frågan visar hur riskfyllt det är med engångsinsättning av större belopp. Även om det är det mest lönsamma i 6 till 7 fall av 10, så svider det rejält de övriga 3-4 gångerna.

Månadsinsättningar på säg 20 000 kr per månad hade minskat din risk betydligt.

Vad du bör göra beror på hur mycket du har kvar av eget kapital. Har du en stor summa kvar oinvesterat, så hade jag låtit pengarna stå kvar. I och för sig hade jag nog halverat Roburfonden som är en högriskfond.

Har du gått ”all in” så hade jag plockat ut 100 000 eller något annat och lagt i någon form av räntebärande placering.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller inte med Nestor om att du skulle ha spridit ut insättningarna över två år. Två anledningar:

 1. De pengar som du inte investerat förväntas tappa 2% i värde till inflationen per år. Det är nästan 20000 kr i garanterad förlust på att månadsspara. Ännu värre blir det om man jämför med eventuellt missade uppgångar, till exempel om du hade börjat månadsspara i början av det här året och missat uppgången på börsen. Det är också en förlust!
 2. Börsen kan totalkrascha dagen efter att du satt in alltsammans även om du månadssparar. Om du har 10+ år tidshorisont så har du alltså 8+ år med alltsammans investerat vid månadssparande. Om man betraktar börsnedgångar som slumpmässiga händelser så kommer de med större sannolikhet att inträffa efter att du blivit klar med månadssparandet än under den kortare perioden då du månadssparar. Då var din ”försäkring” inte värd så mycket.

Det enda ett månadssparande kan hjälpa dig med är själva känslan av att ha gjort en stor insättning och direkt se den sjunka i värde. Detta hjälps genom att du sprider ut förlusten över längre tid och gömmer den bakom inflation och missade vinster. Jag tycker istället att du ska jobba på att ignorera den känslan! Om du har en lång tidshorisont så kan du vänta och se, med stor sannolikhet kommer den här förlusten att tas hem som vinst. Om du har en kort tidshorisont så ska du inte ha 100% av sparandet på börsen alls utan istället ha en viss andel räntepapper. Men den del som du bestämt dig för att du ska ha på börsen tycker jag gott att du gjort rätt och satt in allt på en gång.

Du ska kunna sova gott om natten. Om du inte kan det för att du är orolig för dina pengar så kan det vara så att du har för stor aktiedel i ditt sparande. Då ska du mer eller mindre permanent flytta en andel till räntepapper (just nu kanske bankkonto är bäst) och acceptera att du förlorar pengar till inflationen. Månadssparande har inte med saken att göra.

Som svar på din direkta fråga så tycker jag att du ska ha is i magen när det gäller börsen generellt.

Men jag håller också med om att Swedbank Robur Ny Teknik är en högriskfond. Den är dåligt diversifierad (äger några få bolag), med hög risk (svänger kanske extra mycket både uppåt och nedåt), dyr och har dessutom för mycket kapital för sitt eget bästa i och med att så många investerat i den på sista tiden (svårt för förvaltarna att göra ”nischköp” kopplade till sin strategi, och då hamnar en stor andel av pengarna istället i stora bolag som följer index). Den är ett bra exempel på en fond där historisk avkastning inte förutspår framtida avkastning. Den här fonden hade jag själv aldrig köpt. Min motvilja till den påverkas i och för sig av att jag jobbar i samma bransch och inte vill ha alla ägg i samma korg.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har varit med om par börsras och i verkligheten träffat ett antal bankkunder som förlorat stora belopp. Det är inget axiom att en engångsinsättning är lönsammare än regelbundna månadsinsättningar.

  Har man satsat 500 000 kr på en gång, och ligger back 100 000 kr så de får de flesta svårt att sova om natten. Du klarar säkert av detta, men folk i gemen får problem, tro mig. Även om avkastningen skulle bli något lägre än vid en egångsinsättning så är den lägre risken värt mycket.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Jag förstår det, Nestor! Men det är inte heller en riktig säkerhet att sprida ut insättningarna. Den ojämförligt största delen av tiden kommer man ju vara fullinvesterad. Man lurar sig själv, är min poäng.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Att göra månadsinsättningar är inte ett sätt att maximera sin vinst, utan ett sätt att minska sin förlust och därmed må lite bättre.

  Gör du en stor engångsinvestering och börsen går back under en tvåårsperiod, så blir resultatet bättre med med månadssparande, helt klart. Är man då fullinvesterad så är det ju bara bra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-11 klockan 14:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.