Preem vs Shell
Sök:

Preem vs Shell

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

Den här artikeln publicerades 2017-09-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Preem vs Shell

Hej!

Det sägs att man hos Preem inte kan få 1% cashback på inköp som överstiger krediten, kan det stämma och gäller samma sak hos Shell?

Alltså om jag har en kredit på 5000 och sätter in 15000 så kan jag handla för 20000. Skulle jag då få 1% på 20000 eller 1% på 5000?

Shell har för tillfället 2% tillgodoränta på upp till 15000 medans Preem ”bara” har 1,45%. Det talar ju för Shell. Båda korten har Ikano som kreditgivare.

Tankar och idéer?

Jag tankar nästan alltid på Tanka-stationerna så Shell/Preem ligger dåligt till, så deras drivmedelsrabatt spelar ingen roll för min del.

/Fredrik

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej! Kul att den här frågan kom upp eftersom att jag ansökte om båda korten igår!

Ja, Shell har samma begränsning där, att man bara får återbäring upp till den summa man har kredit på.

Jag ansökte om båda korten för att dra maximal fördel av tillgodoräntan, satte in 15000kr på båda korten och kommer använda det som buffertsparande.

Däremot ringde jag kundtjänst idag och fick reda på att tillgodobeloppet är det första som dras när man handlar, sedan används krediten, därför kommer jag helt enkelt lägga in lönen när den kommer och på så sätt inte behöva använda mig av de 15000kr som ger ränta i onödan.

Dock har Preem som regel att man måste köpa något under en två-årsperiod, annars går man miste om rätten till tillgodoränta (om jag förstod det finstilta rätt) Shell har inte den regeln enligt kundtjänst, men eftersom jag tycker att Shell-kortet är så mycket snyggare kommer jag använda det till köp och någon gång ibland köpa något med Preem-kortet.

Nu måste jag bara lista ut om det är värt att säga upp mitt Nordea Visa som kostar 288kr / år med tanke på att Shell och Preem-korten tar en avgift på 3% vid kontantuttag och även en procentuell avgift för köp utomlands.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du råkar ha ett snittsaldo på säg 12000 kr i stället för 15000 kr så gör detta 60 kr per år. Åtminstone min tid är alldeles för dyrbar för att lägga ned för mycket tid att bevaka saldot.
  Själv använder jag alltid bensinkortet att betala med samt betalar in på kortet varje månad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Jag räknar med att ha ett snittsaldo runt 15000, eftersom att de bara kommer tas av vid oförutsedda händelser. Åtminstone är det så min plan ser ut men tiden får utvisa hur det fungerar i praktiken.
  Hela mitt liv har jag bara lagt in ev överskott varje månad på ett sparkonto med låg ränta, ville jag spendera lite mer ena månaden tog jag bara av sparandet, eftersom jag aldrig sparade till någonting speciellt. Nu vill jag ändra på det och få lite struktur efter att ha läst Jans artikel. Samtidigt kommer jag försöka få ned alla onödiga utgifter så mycket det bara går. Om jag inte kan hålla mig till lönen utan måste ta av sparade pengar regelbundet så gör jag någonting fel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Havde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stort tack för svaret!

Man kan alltså ha ett större belopp än 15 tillgodo, men man får inte ränta på det? Verkar ju rimligt.

Jag kommer byta till Länsförsäkringar Bank. Där får man gratis banktjänst, ink VISA-kort, om man har hemförsäkring, lön och sparande på minst 500 per månad. Dessutom får man då 15% rabatt på hemförsäkringen och alla sakförsäkringar (ink barnförsäkringar)

Det blir nog ett Shell-kort med ’30 i kredit och ett Preem med lägsta möjliga och så sätter jag in pengar där, precis som du gör.

 

Procentuell avgift för köp utomlands; du menar valutapåslaget som brukar ligga på 1,5-2%? Det har nästan alla kort.

 

Om du inte tar ut mer än 10000kr i kontanter per år så lönar det sig att säga upp ditt Nordea verkar det som.

 

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Exakt, man kan lika gärna föra över pengarna man annars hade haft på personkontot till shell-kortet.
  Ja, menade valutapåslag, kom på det i efterhand haha.

  Det står såhär i avtalet:

  ”Vid betalning och kontantuttag utomlands sker omräkning
  från utländsk valuta efter den av Banken tillämpade omräkningen, enligt den referensväxelkurs som
  bestäms av betalningsförmedlingssystemet (MasterCard eller system som ombesörjs av Shellsystemet) för detta ändamål. Omräkningen inkluderar ett administrativt påslag, f.n. 2%.”

  Kostar det alltså alltid 2% mer när man är utomlands?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Havde
 2. Vit pil

  Ja, så tolkar jag det. I praktiken blir det ju 1% eftersom du får cashback på 1%.

  Du köper något utomlands för säg 10€. Kursen är 9,50.

  10*9,5=95
  95+2%=96,90
  1% Cashback på 96,90 är 0,969, du har bara betalat 95,93.

  Vet du om man kan ta ut pengar via banköverföring till annat svenskt bankkonto? Eller måste man ha Ikano Bank då tro?

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Idag har jag varit i kontakt m både Preem och Shell kundtjänst för att reda ut lite frågor.

För att lösa en bonuscheck så den kommer till kortkontot (eller mitt bankkonto) så måste man skicka bonuschecken med posten så löser de in den. Krångligt.
Annars kan jag åka till en Shell/Preem-mack (har ingen bra i närheten) och få pengar i handen. Pengarna ska sedan in på mitt konto. Krångligt. Naturligtvis vill de att jag ska köpa något hos dem istället.

Om jag vill göra en överföring av hela, eller delar av, ett överskott måste jag ringa in till deras kundtjänst under deras öppettider.

Jag måste dessutom ha en lika hög kredit som jag vill kunna få poäng. Så har jag inte mer än 5000 i kredit kan jag inte få bonus på totalt gjorda köp över det beloppet under en månad. Jag trodde först det gällde per köp, men det accumuleras under en månad. Dåligt!

Allt detta sammantaget så väljer jag att hoppa över Shell/Preem och fortsätta använda Volvokortet med VISA-koppling och deras CarPay-app.

Jag får bara 0,5% återbäring (utanför Volvo/Renault) och fjuttiga 0,05% tillgodoränta, men utan tak. Å andra sidan får jag bonus om jag tankar hos konkurrerande bolag. Det finns heller ingen gräns för hur mycket bonus du kan få. Om jag bara har 5000:- i kredit, men köper en resa för 50000:- så får jag ändå 25000 poäng, vilket ger mig 5 bonuscheckar à 50:-, allstå 250:-. Det förutsätter ju att jag sätter in 45000:- kr innan, underförstått. Fast man får inte poäng på tobak, lotter, spel, kontantuttag eller bilköp…

Dessutom har Volvofinans sparkonto (BG/PG med OCR dock) med 0,65% ränta. I deras app CarPay kan jag se saldot och göra överföringar direkt till själva VISA-kortet från sparkontot, mycket smidigt. Jag kan dessutom lägga upp föranmälda konton till t.ex. SEB, LF osv som jag kan överföra direkt till i Carpay-appen från sparkontot, eller kortkontot om jag har tillgodo där.

När jag kommer upp i 5000 poäng så får jag en bonuscheck och den väljer jag direkt i appen att dra av vid nästa tankning. Jag behöver då inte komma ihåg den nästa gång jag tankar, utan det går av sig självt.

I CarPay finns det dessutom en regionspärr på VISA-kortet som man direkt kan ändra om man ska till regioner där det inte funkar.

Valutaväxlingsavgiften är 1,5%, men den faktiska blir ju 1% eftersom man får 0,5% i bonus. Uttagsavgift 2%, lägst 40 kr.

Jag har dessutom ett traditionellt Volvokort kopplat till samma konto som jag kan använda i parkeringsautomater och när jag tankar eftersom det går sååå mycket fortare att verifiera och betala i parkeringsautomater med det.

Jag har sedan mitt VISA-kort kopplat till PayPal, Vimla!, Apple-ID osv så man får lite poäng löpande automatiskt.

Så, Volvokortet med VISA-koppling och CarPay tycker jag är en bättre teknisk lösning med större möjligheter trots att vissa villkor är lite sämre.

Jag tycker helt enkelt inte att det är värt att åka bil till Shell/Preem för att lösa in en bonuscheck och få pengar, för att sedan åka bil till en insättningsautomat och sedan hem igen. Det går åt bensin, tid och i vissa fall kanske parkeringspengar. Hela idén försvann ju liksom…

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mina funderingar: Antingen skickar jag in bonuschecken om jag verkligen vill ha pengarna på kontot eller så tar jag en promenad till närmsta Shell-mack och tar kontanter, vilket nästan känns som någonting positivt med tanke på avgiften på 3% vid uttag annars.
  Att man bara får bonus upp till den kredit man har tänkte jag på när jag ansökte och valde därför 100,000kr i kredit, varför inte liksom? ;)
  Håller med om att ditt sistnämnda exempel inte alls låter lockande haha.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Havde
 2. Vit pil

  Håller med om att Volvokortet är ganska bra i många avseenden, även om jag naturligtvis är girig och helst skulle vilja ha lika hög återbäring på som konkurrenternas kort. Det verkar dessutom som att man får bonusen oftare (varje månad, eller är det oftare än så?) jämfört med konkurrenternas 4 gånger per år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 3. Vit pil

  Vid varje fakturering så får man en eller flera bobuscheckar beroende på hur många poäng man kommit upp i. Det plingar till i appen att man fått checken, går in och väljer ”Dra av vid nästa tankning” så är det klart!

  OBS! Den drar bara av om man tankar hos Volvo…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 4. Vit pil

  @Havde; du betalar inget om du vill överföra pengar från ditt tillgodo på kortkontot till annan bank. Du betalar om du gör överföring och beloppet tas från din kredit. Detta meddelade Shell kundtjänst när jag frågade. Tror Preem gör likadant (båda är ju Ikano bank bakom).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fredrik : Tack för den djupgående informationen kring preem/shell. Jag tycker att innehållet är värt att tas upp i Jans blogg också. Det finns ju en del nackdelar ; att man ständigt måste putta in pengar på kortet för att få en vettig ränta så i praktiken betyder det nog inte så mycket när de gör reklam för 1,45%, 2% tillgodoränta. Jag använder Preemkortet och har redan kommit upp i hundringen i återbäring så jag ska hålla koll på hur de löser den skulden till mig :)

Jag har dock för mig att om du använder kortet såpass mycket att poäng/summan överstiger 50 kr så får du det insatt på ditt konto eller att det dras av på din faktura. Om summan understiger 50 kr så får du en check att lösa in och inte orkar jag i alla fall att traska iväg till Preem för att lösa ut 45 kronor… Men jag håller med om att det är kasst att man bara får poäng för den kreditnivå man har valt, plus att det ackumuleras under en månad.

Volvokortet låter rätt smidigt också, speciellt den delen med att det inte finns ett tak för bonus!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack John!

  Ja, jag tycker också det skulle skrivas lite mer om begränsningar och smidigheter samt hur det går till i verkligheten. Om du på Preem/Shell har en bonus på mer än 500kr sätter de in den på kortkontot. Om du ligger mellan 50 och 499 blir det checkar. Att du skulle på 3 månader handla för 50000:- kanske inte hör till vanligheterna, eller så gör det det för en del.

  Jag har i alla fall kommit fram till att Volvos lösning räcker för mig och flödet funkar.

  Kag har ingen Preem eller Shell som jag kan ta mig till utan bil. Har däremot en Bilia runt hörnet. Har dessutom varit kund hos Volvofinans sedan 1994…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Om du utöver den 15000kr räntegrundande summan lägger in så mycket som du förväntas spendera på en månad så behöver du inte göra en massa inbetalningar hela tiden, bara en gång i månaden.
  Summan du pratar om för att få pengarna insatta direkt på kontot är 500kr vilket motsvarar ett snittspenderande på 16666,66666666667kr (haha) per månad per kvartal (tex dec-jan-feb)
  Tänk på att bonuschecken kommer i feb, maj, augusti, november.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Havde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Volvos VISA-kort använder mobilt bank-id för internetköp via Verified by VISA.

 

Surt att jag gjort saker i fel ordning…först ansökte om kort (UC-fråga) och sedan tacka nej och avsluta.

 

Men men…de försvinner med tiden.

 

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-05 klockan 19:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.