Preferensaktier
Sök:

Preferensaktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Preferensaktier

Hej

Preffar går ner när räntan höjs men jag undrar lite kring detta. Är lite ny på marknaden och är inte helt insatt.

Idag är det ca 6 % avkastning på några preffar vars kurs ligger under inlösenkurs, jag vet då att jag har 6% om jag köper idag. Om räntan går upp sjunker ju preffen och ger då procentuellt högre avkastning i förhållande till inköpskurs. Borde inte detta göra att risken för ett större kursfall är minimal?, eller är det så lätt att hitta andra räntebärande investeringar som ger mer i avkastning till lägre risk när räntan stiger.

Om jag köper preffar som jag inte tänker sälja innan en ev inlösen och köper som under inlösenkurs, skall man då vara besvärad av att kursen kan gå ner lite? Jag förstår att jag blir lottlös om företaget går omkull.

Mvh

Magnus

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du skriver i frågan i slutet på andra stycket ”är det så lätt att hitta andra räntebärande investeringar som ger mer i avkastning till lägre risk när räntan stiger”. Det enkla svaret är att ju mer räntan stiger, ju enklare blir det.

För drygt tjugo år sedan låg inlåningsräntan i bank på sex procent. Helt riskfritt! Du kan ju  tänka dig själv, vad som skulle hända om vi hamnar där på nytt. Kurserna på preferensaktier  skulle rasa enormt.

Redan vid fyra procents bankränta  skulle kurserna gå ned rejält, eftersom så  många investerare avskyr risk. Att bankräntan hamnar på sex procent lär ta tid, men en ränteuppgång inom de närmaste åren är mycket troligt. Även om fyra procent låter mycket, är det inte alls osannolikt.

Dessutom minskar  bolagens intresse  av att lösa in aktierna vid en ränteuppgång. Med en hög bankränta blir kalkylen bättre att behålla preffarna. De får då karaktären av ett evigt skuldebrev.

En annan aspekt är dessutom att risknivån ökar, då räntekostnaden för bolagen stiger. Skulle vi dessutom få en skattereform, där räntor inte blir fullt avdragsgilla blir det ännu värre.

Slutsats: Tror du på ett lågt ränteläge under överskådlig tid: Köp preferensaktier i stabila bolag. Tror du att räntenivån kommer att höjas inom några få år med ett antal procent: Låt bli.

Det är fullt möjligt att din räntetro är rätt. Du skall dock vara medveten om att risken är mycket högre än vad du har trott.

 

 

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-10 klockan 09:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.