Premiepension?
Sök:

Premiepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

ställde för sedan frågan: Premiepension?

Hej! För knappt 10 år sedan valde jag Spiltan aktiefond stabil för min premiepension. Har förstått att ap7 såfa är ett bra val och ändrade nu till detta men vet inte om det är rätt tänkt. Spiltan har gått bra med ca 9% avkastning årligen och är nu uppe i drygt 200k.

Vad jag undrar är om det är bättre att behålla spiltan stabil nu när jag ändå investerat så pass mycket där eller ändå byta till ap7 såfa? Det är 1,5% förvaltningsavgift hos spiltan vilket är en nackdel jag tänkte på.

Vilka skulle vara för och nackdelar förövrigt?

(Jag är 37 år gammal så har några år kvar till pension).

Tack på förhand /Emil

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har allt i AP7 Såfa. Fram tills du fyller 55 år har de 100% i AP7 Aktiefond som du kan läsa om här:

https://www.ap7.se/

Det är en global indexfond med hävstång. Indexet är MSCI All-Countries World, det vill säga både World och Emerging Markets.

Hävstången är aktivt förvaltad vilket betyder att deras analytiker bestämmer hur mycket som ska lånas, men normalt satsar de på att ha 25% belåning (så i uppgångar tjänar du 25% extra av uppgången).

Som du ser har AP7 Aktiefond stigit 307% de senaste tio åren. Det innebär 15% i snitt per år.

Spiltan Aktiefond Stabil försöker nå en stabil avkastning på 7% om året genom en helt aktiv förvaltning. 50% av fonden måste investeras i Sverige. De tar lägre risk och bör därför teoretiskt få lägre avkastning än vad en mer riskfylld fond får, speciellt på lång sikt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Emil säger så får AP7 investera med hävstång, det är den enda fonden i PPM som får göra detta. Det ger en grym möjlighet till att överavkasta index i bra börsår, på lång sikt kommer detta att ge en väldigt bra avkastning.

  Placerar absolut mina PPM-pengar i AP7.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Spiltan global investmentbolag är den som utvecklats bäst i min ”ppm-portfölj” (bättre än Ap7) Dock såg jag att den är stoppad för köp. Betyder det att Pensionsmyndigheten kommer att sälja av den?

Hur som helst tycker jag det är bedrövligt att det inte går att placera i aktier i ppm-delen (eller för den delen i tjänstepensionen). Verkar inte heller finnas någon vilja från något parti att möjliggöra detta, tycärr,

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vi får se om det håller i sig. På ett år har AP7 Aktiefond gått bättre. Jag tycker det verkar vara ett osäkert kort men i alla fall inte lika kass som Spiltan Aktiefond Stabil.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Spiltan Aktiefond Stabil är inte så himla kass och på ett år har både den och Spiltan Globalfond Investmentbolag faktiskt gått bättre än AP7.

  Förra året var dock inget bra börsår och AP7 sjönk därför extra mycket – på grund av hävstången
  https://www.ap7.se/sa-arbetar-vi/fordjupning/
  ”Svängningarna i AP7 Aktiefond är alltså större än i en genomsnittlig global aktiefond. Men eftersom pensionssparande är ett långsiktigt sparande är svängningarna en förutsättning för att pensionskapital skall kunna växa.”

  Än så länge har Spiltan Globalfond Investmentbolag presterat sämre än MSCI ACWI och på lång sikt är det mycket tveksamt att den skulle gå bättre än AP7.

  Morningstar:
  https://www.morningstar.se/funds/Compare/Overview.aspx?ids=0P00000HMU0000000000%7c0P0000G13B0000000000%7c0P00000L7M0000000000%7c0P00018OKM0000000000%7c0P0000O4CX0000000000%7c0P00000L7M%7c0P0000O4CX%7c0P00000HMU%7c0P0000G13B%7c0P00018OKM%7c0P0000ULAP0000000000%7c

  Jag tog också Spiltan Aktiefond Investmentbolag med för jämförelsens skull även om den inte är valbar på PPM.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad händer nu om man äger Spiltan globalfond investmentbolag i sin ppm? Vart flyttas pengarna? Det står överallt att den är utslängd från Fondtorget

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man inte själv gör ett aktivt val själv flyttas pengarna automatiskt till AP7 Aktiefond (eller till Såfan om man har haft den som förhandsval).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-17 klockan 17:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.