preskribering och inkassobolag
Sök:

preskribering och inkassobolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av CB

ställde för sedan frågan: preskribering och inkassobolag

Hej, jag försöker ta tag i min ekonomi men har svårt att förstå vissa saker och hoppas därför att någon av er kan bringa klarhet i mina frågor.

För det första: Hur vet man om en skuld har preskriberats?
Om jag loggar in på inkassobolagen genom bank ID kan jag läsa min aktuella skuld, betyder detta att den fortfarande är aktiv då? många av dessa skulder är mer än 15 år gamla, och jag vet inte om jag fått några fakturor eller brev från dessa då jag inte valt att inte handskas med min post själv. Har haft sådan ångest kring det här hela.
Så försvinner en skuld som preskriberats från ”inloggningarna” jag har på inkassobolagen?

Min andra fråga är, finns det någon regel på när inkassobolagen väljer att skicka vidare sina ärenden till kronofogden? Flera av dessa skulder har varit hos inkasso i 15 år utan att komma vidare till kronofogden medan andra knappt var där månader innan kronofogden tog över dessa. Är det vanligt att inkassobolagen väljer att behålla ”skulderna” hos sig själva tills de preskriberas?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För att en skuld ska preskriberas krävs det att varken du eller inkassobolaget gör någonting för att erkänna skulden under tre års tid. Inkassobolagen brukar skicka post för att påminna dig om skulden och då preskriberas den aldrig, preskriptionstiden förlängs till tre år varje gång de skickar ett brev eller att du betalar något på skulden. Att du inte läser din post spelar ingen roll, så länge de skickar till rätt adress anses du ha blivit meddelad. Den som läser din post borde kunna svara på vad du fått brev om.

Inkassobolaget väljer själva om och när de ska skicka en skuld till kronofogden. Fördelen med att vänta kan vara att de lägger på ränta. Men en vacker dag vill de ha sina pengar som du har lånat och då går det till kronofogden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Orsaken till att ett inkassobolag kan vänta med att skicka ett ärende till Kronofogdemyndigheten är rent ekonomisk.

  En begäran om utmätning kostar 600 kr. Ser man då i historiken att det finns tidigare utmätningar utan framgång, så varför kasta pengar i sjön?

  Det kan då vara bättre att vänta. Kommer klienten att söka skuldsanering kommer inkassobolaget givetvis att bevaka sin fordran. Då kommer det förhoppningsvis in några pengar i alla fall.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-15 klockan 23:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.