Prioritera sparande - vill köpa hus
Sök:

Prioritera sparande – vill köpa hus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Flufftuss

Den här artikeln publicerades 2017-08-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Prioritera sparande – vill köpa hus

Hej!

Jag har precis hittat den här superbloggen och jag tänkte också ta och styra upp det här med mitt sparande nu, från att ha varit ganska så totalt oinsatt.

Jag och sambon, båda 29 år gamla, bor i hyresrätt och vill så snart som möjligt köpa ett hus i Uppsalatrakten (det kommer att bli dyrt vare sig vi vill eller inte, men vi satsar på att hålla det på en någorlunda rimlig nivå, så en bra bit utanför stan lär det bli).

I dagsläget så har jag ungefär 100 000 kr i fonder som mina föräldrar sparat ihop till mig (Swedbank Robur Allemansfond Komplett).

I övrigt har jag ca. 50 000 på ett sparkonto hos Länsförsäkringar med 0% ränta, sambon har ca. 30 000 i samma lösning.

Vi har nu äntligen för första gången båda två lön varje månad (tidigare har alltid en av oss pluggat eller så) vilket gör att vi nu känner att vi har jättemycket i inkomst och då vill vi snabbt styra upp sparandet så att vi inte omedvetet anpassar oss till den lyxen! Lönerna är på 30 000 & 26 000 i månaden före skatt. Förra månaden sparade vi 21 000 kr tillsammans, men det var möjligt pga. en liten extrainkomst också. Jag tror dock utan problem att vi kan spara minst 16 000 kr i månaden totalt, ev. mer.

Vi har i dagsläget inget pensionssparande förutom det man får via arbetsgivaren utan att behöva engagera sig.

Jag försökte att höra med min bank (Länsförsäkringar) för att se vad de hade för råd att ge, men blev lite besviken. De sa typ bara ”spara på i ett år ni så får vi se sen” och att andra sparformer än vårt konto utan ränta inte ens var värt att orka bry sig i. Jag frågade även om pensionssparande och då sa hon att vi kan ju välja att bara fokusera på att spara till hus nu och att ta det där med pension sedan. Hon tyckte även att det är ett stort steg att gå ifrån hyresrätt direkt till att köpa hus, och det är det ju, men omöjligt kan det inte vara? Vi har iaf inte särskilt dyr hyra på vårt nuvarande boende, vilket jag ser som ett plus. Klart man kunde köpa en lägenhet nu och hoppas att den går upp i värde, men man vet ju aldrig, och det är ett jäkla bök att hålla på med, särskilt när vi ändå vet att vi vill bo i hus.

Jag tänker mig att vi kommer att behöva spara minst till nästa sommar för att få till en kontantinsats samt ändå ha kvar en buffert samt pengar till alla andra omkostnader ett hus innebär (man blir yr bara av att tänka på allt!).

Fråga 1: Ska jag låta mina fonder ligga kvar som de är ett tag till eller sälja av dem? Hur nära ett husköp borde man sälja? De kan ju gå ner… Men också upp :)

Fråga 2: Pensionssparande – det känns ändå som att man skulle vilja påbörja något så snart som möjligt p.g.a. ”ränta på ränta- effekten” som jag nu har förstått är bra. Samtidigt vill man ju inte gnaga bort för mycket från vad som istället hade kunnat gå till en kontantinsats… Är det vettigt att lägga 500 kr i månaden till detta ”bara för att” och sedan höja den summan längre fram? Måste man avsätta ett startkapital om man vill ”starta en pengamaskin” för detta eller kan man bara börja med en femhundring i månaden?

Strukturen jag tänkt mig på det hela efter en del läsande här på bloggen är:
1. Vi skaffar 2 st Preem-kort och sätter över minst 15 000 kr var på dem. Det blir ränta på pengarna och detta kan också fungera som våra ”buffertsparanden”. Kan också samla bonus på kortet. Viktigt att se till att fylla på kortet i tid så att de 15000 alltid ligger där och tickar ränta även när man handlar.
2. Vi startar varsin ”pengamaskin” för våra pensionssparanden i Avanza
3. Vi öppnar varsitt sparkonto med ränta (med eller utan bindningstid?) i Avanza för ”målsparande” till kontantinsats
4. Vi har kvar vårt gemensamma sparkonto i Länsförsäkringar för ett mindre ”nöjessparkonto” som vi gemensamt sparar 1000 kr i månaden på sedan tidigare
5. Om jag säljer fonderna sätter jag in pengarna på mitt målsparande-konto hos Avanza?

Puh, vilken uppsats! Men så många funderingar!! Även om ingen orkar svara så var det ändå skönt att få skriva av sig allt detta och lindra stressen lite (ber om ursäkt för att det blev så långt!). Mottager med glädje alla eventuella svar, kommentarer och synpunkter!

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Här får du lite synpunkter. Det som du tycker är bra kan du ta till dig och det övriga kan du bortse ifrån.

En rent ovetenskaplig synpunkt: På ett företag som jobbar mot kund är 10 procent av personalen lysande, 80 procent gör ett habilt jobb och 10 procent är mindre bra. Av de 10 procenten kanske 7 procent är oerfarna och kommer att bli bättre. 3 procent skulle må bra av att byta jobb. Var på skalan din kontakt på LF hamnar får du själv avgöra.

Rådet till ett par som vill köpa en villa att i stället köpa en lägenhet är i alla fall sanslöst dåligt. Stiger räntan så stiger den både för de egna lånen, men även för bostadsrättsföreningens lån, vilket kommer att medföra en högre månadsavgift. Du har alltså en större ränterisk i bostadsrätten jämfört med villan. Förtroendet för bankmannen borde efter detta vara helt förbrukat. Behöver du låna i framtiden, be att få en annan handläggare.

Fråga 1. Personligen hade jag sålt. Aktiesparande skall ha en framförhållning på 5 till 10 år, annars är risknivån för hög.

Fråga 2. Här tycker jag bankmannen inte hade alldeles fel. Innan du vet vad villaäventyret slutar, så gör det inte så mycket att vänta. 500 kr/månad duger annars gott att börja med. Ni kan även börja på ett lägre belopp, allt för att komma igång.

Lägg inte för mycket krut på Preem-korten. Skulle medelsaldot hamna på 13 000 i stället för 15 000, vad innebär detta i praktiken? 2 000 x 1,4% blir 28 kr per år. Åtminstone min tid skulle vara alldeles för värdefull för att flera gånger per månad hålla på att kolla saldot. Av den enkla anledningen att Preem inte har någon bensinstation nära mig använder jag mig av ett 3K (Statoil)kort i stället. Nästan lika bra.

Nu för tiden finns det även kundkort överallt, typ Apoteket, Clas Ohlsson etc etc. Jag undviker även dessa. Man kan möjligen tjäna några kronor, men även här tar dert för mycket av min tid.

Nr ni har hittat ert drömobjekt kommer något mycket viktigt. Hitta rätt finansiering. Att pruta 0,3% på lån på 2 miljoner innebär 6 000 kr per år. Här gäller det att uppvakta flera banker för att få så låg ranta som möjligt.

Oftast ställer banken villkoret att ni skall bli helkunder i banken, inte bara ha lån utan även ert sparande där. Enligt min mening är det bara att krypa till korset. Alla banker har idag hyfsade avgifter på sina indexfonder. LF och Swedbank är bäst på 0,2%, men de övrig är inte så långt efter.

Min erfarenhet är att marknaden kan svälja ett pendlingsavstånd på cirka 45 minuter, enkel resa. Köper du utanför denna zon, så går det visserligen att köpa en fastighet väldigt billigt, men värdeutvecklingen blir på sikt medioker. Mitt råd är alltså att om möjligt spara ihop till en kontantinsats som möjliggör ett köp inom rimligt avstånd.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!
  Stort tack för ditt fylliga svar Nestor! Jag har läst det flera gånger och funderat över det du säger. Hehe ja, kontakten på LF var nog inte den bästa direkt. Intressant synpunkt med pendlingsavståndet på 45 minuter också.

  Vi har startat varsitt sparkonto med ränta utan bindningstid hos Avanza nu. Preemkorten har jag inte orkat bry mig om, och vet inte om jag kommer att göra det heller. Det blir ju inga enorma summor direkt vare sig på räntan eller bonusen, särskilt som vi ju försöker att inte handla så mycket alls för att istället kunna spara mer!

  Gällande pensionen så tänker vi spara 200 kr var i månaden till det just nu. När vi blev kunder hos Avanza öppnades även varsitt ISK-konto, men vi har ännu inte gjort något med dem. Jag tänkte dock att vi ska lägga upp det enligt Globala barnportföljen.

  Så då läser jag hur på den här sidan: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

  Där står det följande rekommendation:
  Länsförsäkringar Global Indexnära – 90 procent
  Swedbank Robur Penningmarknadfond – 10 procent
  Det skulle ge ett månadssparande om totalt 200 kr.

  Då undrar jag, hur får man till fördelningen 90/10 om man varje måndad sparar 100 kr i varje? Fördelningen blir ju då alltid 50/50. Måste man ha ett startkapital som man investerar enligt detta sätt och att man då sedan ”fyller på” med 200 kr i månaden? För vi har ju ingen klumpsumma som vi vill avsätta till det, de pengarna ska ju gå till huset. Eller kan man börja från noll så att säga och sedan ”ombalansera” längre fram? Eftersom att vi är nya på detta och inte så insatta så skulle man ju helst vilja att allt bara skötte sig själv när vi väl startat upp det…

  Några kommentarer kring detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Flufftuss

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-15 klockan 13:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.