Pris på index
Sök:

Pris på index

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: Pris på index

Hej.

Vad bygger priset på tex omxs30 på? Idag ca 1455? Motsvarar det dunderliggande värden?

Är det då inte konstigt att börsen värderas som 2000 och 2007? Vi borde väl producera mer idag än vad vi gjorde under de tiderna?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är en kurs, inte ett pris. Kursen bestäms av det totala börsvärdet för de 30 bolag som ingår i indexet, det vill säga aktiekursen multiplicerat med antalet aktier. Kursen saknar enhet, det är alltså inte ”1455 kr”. Istället har man bestämt att värdet den 30 september 1986 var 125 (också utan enhet). Står kursen i 250 så har börsvärdet alltså dubblerats. Kursen ”1455” betyder med andra ord att börsvärdet på de 30 bolagen är 11,64 gånger högre nu än den där dagen 1986.

Några egenheter finns kvar. Det är inte samma bolag nu som då! De bolag som ingår i indexet är de som har omsatts (bytt ägare) mest det senaste halvåret. Det är alltså inte nödvändigtvis de företag som är mest värde eller som drar in mest pengar, det är de företag där aktierna är ”lättast” att köpa och sälja. Nu är det ändå några av de största svenska börsbolagen men det är inte det som är fokus.

Att dessa 30 bolag värderas likadant som 2000 är inte jättekonstigt. Det är stora stabila bolag som kanske inte har så hög tillväxt. Tillväxten kanske sker mer i de mindre bolagen. Stora bolag delar ofta ut sin vinst till ägarna så att ägarna kan välja själva vad de ska göra med pengarna. När ett bolag delar ut pengar så sjunker aktiekursen exakt lika mycket.

I och med att OMXS30 endast består av ett fåtal storbolag så säger det inte så mycket om tillväxten på resten av börsen. Många använder säkert de utdelade pengarna för att investera i andra bolag som inte ingår i indexet. Och eftersom indexet inte ens räknar med utdelningarna så är det även oanvändbart för att diskutera avkastning!

Det finns ett närliggande index, OMXS30 GI. Det indexet tar hänsyn till utdelningar och räknar det som att man återinvesterar dem direkt. Det är detta indexet du ska titta på om du är intresserad av avkastningen för en investerare: https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/633079/omx-stockholm-gi

Ännu bättre index är SIXRX som inkluderar alla bolagen på Stockholmsbörsen och räknar med utdelningarna. Det indexet hittar du här: https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/155601/six-return-index

SIXRX har gått upp från 356 i januari 2000 till 1089 just nu, en tredubbling av pengarna ifall du investerade då.

Till sist finns indexet SIXGX som inkluderar alla bolagen men inga utdelningar: https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/155292/six-generalindex

Detta index kan du använda för att bedöma förändringen i börsvärdet, kanske i hopp om att se om vi har tillväxt. Men även det blir missvisande eftersom bolag kan både gå in i och ut ur börsen och alla bolagen är inte börsnoterade. Det finns en hel del privatägda bolag som också har tillväxt. Om du vill veta hur det går för samhället är det därför kanske bättre att titta på BNP eller andra siffror från konjunkturinstitutet: https://www.konj.se/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vill bara tillägga att när man väl gör ett index, så utgår man alltid ifrån att börja på 100.
  Sedan är det som du säger, förändringen från 100 och upp till 1455 är utvecklingen på OMXS30 sedan det startades.

  Kolla t.ex på DJ Italy och andra nystartade, dom började på 100 ganska nyligen.

  Även fonders NAV kurs börjar på 100 när dom startas.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Jahaja, var själv tvungen att läsa på lite nu.
  Konstigt att dom valde att börja på 125?

  Enligt denna artikeln så börjar man ”oftast” med 100, anledningen är att de ska vara lättare att jämföra index mot varandra.

  https://www.dallasfed.org/research/basics/indexing.aspx

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-10 klockan 09:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.