Priset för hållbart är dyrt
Sök:

Priset för hållbart är dyrt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Willy

ställde för sedan frågan: Priset för hållbart är dyrt

Jag är själv skeptisk till hållbara, goda och gröna fonder.

”Den norska oljefonden förlorade förra året omkring 90 miljarder kronor genom att avstå investeringar i vapen, kol, tobak och etiskt tvivelaktiga bolag”

https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/priset-for-godhet-90-miljarder-6989684

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag hade samma tanke, men jag har faktiskt ändrat min hållning något.

jag var ”rädd” för att priset på hållbara till stor eller viss del var drivet av en underliggande grön trend framför faktiska fundamentala fördelar, vilket skulle innebära att på sikt så skulle gröna investeringar inte vara fördelaktiga mot vanliga.

Det som fick mig att ändra mig var när BlackRock släppte nya SRI ETF som har exakt samma pris, och nästan exakt samma historiska avkastning som deras icke hållbara ETF. De menar (du kan läsa mer på deras hemsida) att det finns stöd i studier som visar att SRI är mer än en trend och att det finns faktorer som faktiskt på sikt är bättre och ger konkurrensfördelar. Om det kommer vara så även i framtiden får tiden avgöra…

Jag vet dock inte var man köper dem, Jag kör med BetterWealth som har dem i sina hållbara portföljer.

För mig ser resultatet ut så här

  • icke hållbara (medelrisk) ligger på +13,25%
  • hållbara (medelrisk) ligger på +13,35%

så efter avgifter ca 0,10% bättre för hållbar på ca ett år. inte mycket men i alla fall inte sämre.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-06 klockan 08:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.