Prissättning av uthyrning bostadsrätt
Sök:

Prissättning av uthyrning bostadsrätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Axel Borgenstierna

ställde för sedan frågan: Prissättning av uthyrning bostadsrätt

Kan jag ta ut en högre hyra om jag har en högre ränta på lånet av bostadsrätten jag hyr ut?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En enkel googling ger svaret:

Skälig hyra för en privatägd bostad

När man pratar om privatägda bostäder syftar man på bostadsrätter och villor som ägs av privatpersoner. Sedan år 2013 ser bestämmelserna i privatuthyrningslagen gällande skälig hyra för uthyrning av bostadsrätter och villor lite annorlunda ut i jämförelse med reglerna för andrahandsuthyrning av en hyresrätt.

Du får räkna med följande i en skälig hyra

 • Driftkostnader. I driftkostnaderna ingår exempelvis avgiften till bostadsrättsföreningen, hushållsel, vatten och bredband. Driftkostnaderna kan även inkludera ett påslag om uthyraren hyr ut bostaden möblerad. I vissa fall har bostadsrättsföreningen rätt att ta ut en uthyrningsavgift, vilket också räknas in i driftkostnaderna.
 • Kapitalkostnader. Bostadens kapitalkostnad ska beräknas som en rimlig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Avkastningsräntan anses rimlig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta. Till skillnad från driftkostnaderna, som relaterar till uthyrarens faktiska kostnader, är kapitalkostnaden den uppskattade kostnaden för att ha kapitalet bundet i bostaden.

 

Svaret är alltså nej. Det har inte att göra med dina faktiska räntekostnader. Ganska rimligt om du frågar mig. Du skulle ju kunna äga lägenheten utan lån, men det ska ju inte påverka hyresgästens hyra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Komplettering. Du måste fråga föreningens styrele om lov först.

  Min erfarenhet är att i praktiken kan man ta i rejält vad gäller hyran. I princip gäller marknadshyra, dvs vad hyresgästen är beredd attbetala.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Ja såklart att styrelsen måste godkänna uthyrningen, men det var ju inte frågan.

  Men med det som står ovan så kan man nästan ta ut marknadshyra utan att riskera klagomål i hyresnämnden. Det var väl eg en rätt stor förändring som skedde 2013 för de som vill hyra ut sin brf.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  Ja. Skall vi roa oss med att vara petiga, så togs beslutet 2013 men började att gälla 2014.07.01.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-29 klockan 11:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.