Prisutveckling skog?
Sök:

Prisutveckling skog?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus Landin

ställde för sedan frågan: Prisutveckling skog?

Vilka scenarium ser ni i prisutvecklingen på skog och lantbruksfastigheter i södra Sverige den närmaste tiden?   Vi letar efter en medelstor gård runt Jönköping men vet inte om priserna kommer följa med ned vid en eventuell bostadskrasch. Priset på skog och lantbruksfastigheter har i södra Sverige följt utvecklingen på villamarkanaden, dvs ca 10% upp varje år, även gårdar utan byggnader. Å ena sidan känns den kraftiga prisuppgången spekulativa ut å andra sidan finns reella tillgångar med tillväxt på en skogsfastighet. Billiga krediter och dåligt avkastade alternativ samt hyfsat säker placering har också lett till att människor med mycket kapital har investerat i skogsfastigheter som  drivit upp priserna. Nu är ju frågan om man kommer ser skogsfastigheter som  en ”safe heaven” vid en ekonmisk nedgång och dessa ökar än mer samtidigt som bostadsmarknaden går ned, eller om skog och lantbruksfastigheter kommer följa med ner.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är några år sedan som jag aktivt arbetade med lantbruk, varför jag inte vill kalla mitt inlägg ett svar, snarare en reflektion.

Under de senaste fyrtio åren har jag i princip alltid hört att jordbruksfastigheter är övervärderade. Ändå fortsätter priserna uppåt. Historiskt sett är det alltid köpläge.

Men visst finns det exempel på risker:

Försämrade EU-stöd, kommer dock inte att påverka skogen.

Mindre efterfrågan på tidningspapper. Samtidigt ökande efterfrågan på emballagepapper. Dessutom  nya användningsområden, typ kläder. Ökat byggande av trähus.

Skall du köpa skog så försök få en jämn åldersfördelning. Är allt avverkningsbart kan du få skatteproblem, och om du inte har tänkt dig att bli väldigt gammal, så kommer du inte att hinna skörda skogen på nytt. Bankerna brukar dessutom inte vara speciellt pigga på att finansiera denna typ av skogsfastigheter. 40-årig skog är väl dessutom den skog som växer snabbast.

Eftersom omloppstiden på skog är så hög, så gäller det att ha järnkoll på likviditeten.

Slutsats: Är du genuint intresserad av jord, skog, jakt och fiske och vill leva på landet så KÖP!  Priserna på jordbruk kan säkert fluktuera under årens lopp, men förutom en hög livskvalitet så tror jag ändå att du kan göra en bra affär på sikt.

Ser du ett fastighetsförvärv mer som ett investeringsobjekt , så LÅT BLI! Skulle du tröttna vid fel tidpunkt, kan det bli en dyrbar historia. Köp i stället exempelvis SCA. Börsen värderar skog väldigt lågt, så långsiktigt borde detta bli en bra affär….

Jag tror att du har haft dessa funderingar själv, men kanske har du fått någon ny infallsvinkel.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Är själv uppvuxen på gård och är intresserad av detta liv, tyvärr var det min styvfar gård så jag får köpa mig en egen när tillfälle och pris ges

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Marcus Landin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Priset på skog/mark har väl stigit ganska rejält och får ses som ”övervärderad?”, därmed har avkastningen samt avkastningskravet sjunkit rejält. Var person får göra sin egna bedömning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-02 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.