Privat företagsförsäkring hos Skandia - Tips gällande val av fonder.
Sök:

Privat företagsförsäkring hos Skandia – Tips gällande val av fonder.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av CG

ställde för sedan frågan: Privat företagsförsäkring hos Skandia – Tips gällande val av fonder.

Hej,
genom min anställning har jag en icke-kollektivavtalad tjänstepension vilken idag förvaltas av Skandia. Jag har valt att placera hela summan i fonder och hamnade då i deras entrelösning, Skandia SMART Offensiv, vilken har en avgift på 1.4 %. Utöver detta har Skandia en årlig avgift på 0.3 % av det totala beloppet.

Så länge jag är anställd har jag endast möjlighet att flytta tjänstepensionen till Länsförsäkringar eller SEB men om jag i framtiden skulle byta arbetsplats är jag fri att flytta tjänstepensionen till valfri aktör, exempelvis Nordnet eller Avanza.

En flytt skulle i dagsläget kosta mig 1 200 kr + 2 % på hela beloppet, antagligen skulle bolaget jag då flyttar till stå för cirka 1 000 kr av den fasta delen.

 • Länsförsäkringar har en något lägre årlig avgift, 0.2 % av pensionsbeloppet jämfört med Skandias 0.3 %. De har dessutom ett, vad jag anser, bättre fondutbud än Skandia.
 • SEB har en årlig avgift på 0.25 % av pensionsbeloppet och ett, enligt mig, liknande fondutbud.

Jag hade helst flyttat hela beloppet till Länsförsäkringar men eftersom det innebär en del pengar i avgifter känns det smartare att välja ett par vettiga fonder hos Skandia till dess att jag, inom ett eller ett par år, byter arbetsplats och då kan flytta hela tjänstepensionen till Nordnet eller Avanza. Detta innebär att jag endast behöver göra en flytt och mindre pengar förloras i flyttavgifter.

Så slutligen till mina två frågor:

 1. Håller ni med om resonemanget ovan att jag, förutsatt att jag byter arbetsplats inom ett eller ett par år, bör behålla tjänstepensionen hos Skandia för att senare flytta den till Nordnet eller Avanza där jag har mitt övriga sparande?
 2. Om ja, vilka fonder hade ni valt? Jag funderar på att fördelningen nedan:
  80 % Skandia Global Exponering A (Passiv Global Indexfond med 0.26 % avgift)
  20 % Didner & Gerge Aktiefond (Aktiv Sverigefond med 1.23 % avgift)

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

1: Om du tänker att du kommer byta arbetsplats inom ett par år och därmed kan flytta den till Nordnet eller Avanza så hade jag nog personligen varit kvar i Skandia till dess, istället för att flytta flera gånger. Det kan dessvärre vara ganska krångligt och ta tid att ändra sådant här, så att avvakta med det så du inte behöver göra det flera gånger kan vara skönt.

2: Nu vet jag inte hur långt du har till pensionen men eftersom det tenderar vara lång sikt kan en variant av Jans Globala Barnportölj (för en sparhorisont på 10+) år vara ett alternativ. Bifogar länk till inlägg där du kan läsa mer om den. Då fördelar man sparandet mellan global-, Sverige-, tillväxt- och räntefonder.

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Didner och Gerge är en aktivt förvaltad fond som gått bra historiskt men den är ganska dyr så värt att titta på andra alternativ. På denna blogg brukar man rekommendera avgift på under 0,4%.

 

Stort lycka till!

Vänligen

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elin och tack för ditt svar!
  Har cirka 30 år kvar till pensionen så har, precis som du föreslår, planerat att välja något i stil med den Globala barnportföljen.

  Eftersom Skandia har ett begränsat antal valbara fonder önskade jag input gällande vilka av deras fonder man skulle kunna välja för att få en vettig portfölj motsvarande den Globala barnportföljen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CG

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-08 klockan 22:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.