Privat pensionssparande i kapitalförsäkring på Nordea
Sök:

Privat pensionssparande i kapitalförsäkring på Nordea

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

Den här artikeln publicerades 2017-11-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Privat pensionssparande i kapitalförsäkring på Nordea

Jag har ett privat pensionssparande i Kapitalförsäkring (framtidskapital) på Nordea. Pengarna placeras i Stratega 70 som banken pratade mycket väl om. Dock är förvaltningsavgiften hutlösa 1.62 %.

Misstänker att avgiften kommer att äta upp en del av kapitalet. Finns det någon annan bra fond i Nordea som har en lägre förvaltningsavgift till en liknande avkastning som Stratega 70 ?

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad jag har förstått så är det från denna lilla magra lista man ska välja fonder på Nordeas Framtidskapitalförsäkring:

https://www.nordea.se/privat/sparande/handla-placera/fondutbud-framtidskapital-placera.html

Det är en dyster läsning för de av oss som är vana vid Avanzas och Nordnets digra smörgåsbord med fonder. Det är inte ofta man ser någon föreslå en Nordeafond här på Rika Tillsammans.

Som basfond skulle jag egentligen ha velat ha Länsförsäkringar Global Indexnära, Swedbank Robur Access Global eller möjligen SPP Aktiefond Global A. Ingen av dessa finns hos Nordea. Vad göra? Det närmsta jag hittar är Nordea Indexfond Global, så den skulle det få bli – trots sina 0,40 % i årlig avgift. Detta är dubbelt så dyrt som konkurrenternas alternativ.

Sedan behöver globalfonden kompletteras med en tillväxtmarknadsfond. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (0,40 % förvaltningsavgift / årlig avgift 0,47 %) brukar vara mitt förstahandsalternativ, eventuellt jämte fuskalternativet Swedbank Robur Access Asien (0,20 % förvaltningsavgift). Nordea Globala Tillväxtmarknader heter tydligen Nordeas alternativ. 1,60 % i förvaltningsavgift och 1,99 % i årlig avgift. Trots fyra gånger så hög avgift som Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära har Nordea inte slagit den sedan Länsförsäkringar startade sin indexfond 2014. Här avstår jag! Det blir ingen tillväxtmarknadsfond hos Nordea.

Sedan skulle jag vilja lägga till en Sverigefond. I vanliga fall skulle jag välja Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,20 % förvaltningsavgift), SPP Aktiefond Sverige A (0,20 % förvaltningsavgift), Avanza Zero (0 % förvaltningsavgift) och eller Nordnet Superfonden Sverige (0 % förvaltningsavgift), men de finns ju ej hos Nordea. Det närmsta jag hittar är Nordea Indexfond Sverige icke-utd (0,40 % årlig avgift), så den skulle det får bli för mig. Men även här är Nordea dubbelt så dyra som Spiltan och SPP och oändligt mycket dyrare än gratisalternativen Avanza och Nordnet. Aj!

Slutligen behövs 30 % räntefonder. Det överlåter jag till någon som är mer bekant med dessa att föreslå.

En liten kontrollfråga: Hur lång tid har du kvar till pension? Att ha 30 % räntor i portföljen kan för många vara lite väl mycket om det är många år kvar. Det minskar visserligen risken, men även den förväntade avkastningen.

Ungefär så här skulle en portfölj kunna se ut:

  • 55 % Nordea Indexfond Global
  • 15 % Nordea Indexfond Sverige icke-utd
  • 30 % Räntefonder

Men som framgått ovan, om jag hade valt fonder hos någon av Nordeas konkurrenter skulle urvalet se annorlunda ut och fondavgifterna halveras.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svaret ! Ett lite förtydligande, jag har för avsikt att gå i pension om ca 15 år.

Känns tråkigt att storbankerna tar ut höga förvaltningsavgifter, som kommer att påverka pensionen negativt. Ibland får man intrycket att bankens rådgivare enbart ger råd som gynnar banken och inte den enskilde kunden.

Jag kommer att byta till en fond med lägre förvaltningsavgift samt försöka öka mitt sparande på ISK kontot i Nordnet !

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-10 klockan 12:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂