Privat pensionssparande?
Sök:

Privat pensionssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Privat pensionssparande?

Hej,

Jag har just nu nästan allt mitt sparande, ca 230 000 kr,  i en fondportfölj med 100 % aktiefonder. Har nu insett är att jag vill dela upp sparandet i en portfölj enligt 90/10 principen för pensionssparande och en fondportfölj enligt 60/40 principen (eller liknande) för övrigt sparande.

Till frågan: jag vet helt enkelt inte hur mycket av mina nuvarande besparingar jag ska/bör sätta av till pensionen? Kan tänka mig reservera mellan 50 000 och 100 000 kr till pensionen. Jag har en lön på minst 28 300 kr netto, har tjänstepension och planerar att spara minst 1000 kr varje månad till pension. Jag är snart 31 år.

Förstår att det inte finns något rätt svar men hur skulle ni gjort?

Hälsningar

Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjena, Martin.

Jag är fem år äldre än dig och har själv en ISK jag döpt till ”Extra pension” där jag har ett månadssparande i fonder. Det kontot började från 0 kr och bygger bara på månadsinsättningarna. Det som är en fördel (och kanske samtidigt en nackdel, för vissa) med ISK är att pengarna inte är låsta till pensionen, till skillnad från om de låg i en IPS eller i tjänstepensionen. Oavsett om du väljer att lägga 50.000 eller 100.000 kr på det kontot nu så har du möjlighet att ändra dig längre fram.

Med 30 år+ kvar till pensionen tycker jag det viktiga är att hålla igång månadssparandet. Istället för att sätta in en klumpsumma i början hade jag valt att avsätta ett något högre månadsbelopp.

/Mattias

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja du har en poäng i det du säger. Vad jag kan hitta så rekommenderar en del att spara 3-5 % av bruttomånadslönen till pension varje månad. 4 % för mig blir 1500 kr. Satsar nog på det framgent.

  Tack för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Jönsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-13 klockan 21:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.