Privat sparande ISK och tjänstepension
Sök:

Privat sparande ISK och tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sanna

ställde för sedan frågan: Privat sparande ISK och tjänstepension

Hejhej,

Jag är 28 år och har två frågor, en gällande privat sparande i ISK och en gällande tjänstepension.

Privat sparande; jag sparar ca 18 tkr månadsvis till ett ISK-konto. De fonder jag har är;

Carnegie F Sverigefond (20%), DNB Teknologi (10%), Didner & Gerge Aktiefond Sverige (10%), LF Fastighetsfond A (20%), Lannebo Fo Småbolag (20%), Spiltan Fo Aktiefond Investmentbolag (20%). Är detta en bra portfölj? Om inte, rekommendera gärna en annan och om jag isåfall byter till en ny portfölj, bör jag sälja av allt som jag redan har i befintlig portfölj och byta fonder eller låta ovan portfölj vara och göra en ny sparplan med era rekommenderade fonder?

Tjänstepension: jag har börjat nytt jobb där de sätter av 9 %, runt 4 tkr för tillfället, av lönen månadsvis till en fond, LF Bekväm Fond Balans. Jag skulle vilja ändra denna. Det är inte så många fonder att välja på via Länsförsäkringars hemsida, hur ska jag hitta en bra portfölj? Jag har lång tid kvar till pension så har inget emot hög risk.

Tacksam för svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Du har en fin portfölj med bra aktiva fonder. Personligen föredrar jag större exponering utanför Sverige, till exempel en global indexfond för att diversifiera.

Angående din tjänstepension. Eftersom du har ca 40 år kvar i ditt yrkesliv tycker jag du ska försöka vara exponerad så mycket som möjligt mot aktier. LF bekväm balans innehåller för mycket räntor i mitt tycke och avgiften är orimligt hög. Mitt tips är att försöka kopiera Jans globala barnportfölj så gott det går. Länsförsäkringar har bra billiga indexfonder i sitt sortiment.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har tjänstepension (PA16/avd2) hos LF och kör enligt följande:

  70% LF Global Indexnära (0,2% avgift),
  15% LF Sverige Indexnära (0,2% avgift)
  10% LF Tillväxtmarknad Indexnära (0,4% avgift)
  5% LF Småbolag Sverige (0,5% avgift)

  Just nu är jag 45 år och har alltså lite över 20 år kvar i tjänstepensionssparande. På sikt tänker jag flytta en del till räntefonder men än så länge vill jag fortsatta med endast aktiefonder i min portfölj. Minst några år till. Bekväm-Fonden som jag fick som standard hos Länsförsäkringar hade alldeles för låg risk för min smak.

  En anledning för att köra fullt ut på aktier är på min tjänstepension är att den utgör bara en mindre del av mitt totala sparande. Privat sparar jag betydligt mera i ett ISK och där ligger en del pengar på räntefonder och framförallt ett räntebärande sparkonto på sidan om. Det verkar som om Sanna har ungefär samma läge.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sanna!

Angående ditt privata sparande tycker jag att du ska ta en titt på denna artikel:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Angående tjänstepensionen så finns det många billiga indexfonder i Länsförsäkringars utbud.
Länsförsäkringar Global Indexnära, Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära är två stycken som finns.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-12 klockan 12:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.