Privatägd näringsfastighet som ska läggas in i bolag i samband med generationsväxling
Sök:

Privatägd näringsfastighet som ska läggas in i bolag i samband med generationsväxling

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Cecilia Brahme

Den här artikeln publicerades 2017-10-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Privatägd näringsfastighet som ska läggas in i bolag i samband med generationsväxling

Jag läser med intresse din blogg och tycker att jag förstår det mesta.

Vad gäller att lägga in fastigheter i bolag, beskattningskonsekvenser , möjlighet vid generationsväxling, kattrumpa-metod och stämpelskatter som du beskrivit, förstår jag ingenting.

Det verkar vara komplicerat eftersom du och flera andra hänvisar att man ska ta hjälp av skatteexperter.

Hur ska jag veta om en skatteexpert är bra, helst som jag inte fattar hur det fungerar ens i stora drag?

Kan du göra en pedagogisk uppdatering i ämnet?

Innehar organisationen Fastighetsägarna nödvändig expertis, eller har du tips på andra ställen man kan vända sig?

En stor fan av din blogg

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skall försöka förklara så förenklat som möjligt Ett aktiebolag som säljer aktierna i ett dotterbolag slipper att skatta för vinsten.

I samband med försäljning av en näringsfastighet är det därför vanligt att ägaren bildar två aktiebolag. Ett moderbolag som äger ett dotterbolag. Fastigheten säljs över för taxeringsvärdet till dotterbolaget. Sedan säljer moderbolaget aktierna i dotterbolaget. Är då marknadsvärdet på fastigheten  mycket högre än taxeringsvärdet blir skatteeffekten avsevärd.

Tidigare fanns något som kallades  Kattrumpa. Den är numera stoppad. Den innebar att fastighetsägaren skänkte fastigheten till dotterbolaget och då försvann skatten helt och hållet. Detta blev lite för bra, så detta är numera inte tillåtet.

Är det fråga om ett generationsskifte där ett av syskonen skall ta över fastigheten. blir det ännu mera komplicerad. Om bolaget som äger fastigheten säljs till ett underpris, hur skall då övriga syskon kompenseras? Generationsskiften är oftast komplicerade, och inget är det andra likt. Ämnet är därför omöjligt att behandla i en frågespalt.

Någon revisor eller motsvarande måste ha gjort ett förslag. Försök få ett möte på tu man hand, där hen går igenom det hela på nytt. En annan variant är, som du själv föreslår, att få en second opinion på annat håll. Det är nog tveksamt om Fastighetsägarna ställer upp på en genomgång, men de borde kunna ge dig tips om en bra revisor som du kan använda dig av. Lycka till!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-05 klockan 00:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.