Privatleasing
Sök:

Privatleasing

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

ställde för sedan frågan: Privatleasing

Hej,

Det hade varit intressant att få lite synpunkter på att privatleasa bil jämfört med att köpa ny eller begagnad.

För mig kan de nästan se ut som att det blir billigare med att leasa, faktiskt även jämfört med att köpa en begagnad.

Mvh Mikael

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Någon annan läsare kanske har räknat på det mer i detalj, men jag har nästan alltid kommit fram till att en 2-3 år begagnad bil är det som är absolut mest ekonomist lönsamt (även om en bilaffär aldrig är ekonomiskt bra).

Jag läste ett rätt kul citat i boken ”The millionaire next door” där det stod att 90 procent av rika människor köper sin bil mer eller mindre kontant. Därmed vad det också det bästa rådet. När 90 procent av miljonärerna började köpa bil på leasing, så lovade författaren att ändra sin rekommendation. :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det jag tycker talar starkt emot leasing är framför allt:

1.
Samtliga förekommande privatleasingavtal jag kunnat hitta säger att leasingolaget har rätt att ändra månadsavgiften under löpande avtal. Du kan med andra ord inte veta vad du kommer ha betalat för leasingen innan avtalet löpt ut. Detta gör det svårt att jämföra mot andra finnansieringssätt.

2.Tvist,

Bilen ägs av leasingföretaget. Detta är såklart en självklarhet och en förutsättning för hela leasingen. Inget konstigt I det. Normalt så är leasingföretaget en bilhandlare. Men garantin för bilen står biltillverkaren för, och det är här problem kan uppstå för leasingtagaren. Låt oss säga att ett stort fel uppstår på bilen, som gör den obrukbar. Den kommer då tas in till verkstad. Kostnaden för reparationen täcks av bilens garanti, alltså med andra ord av biltillverkaren.
Skulle biltillverkaren ej godkänna att reparationen täcks av garanti så faller kostnaden på ägaren, dvs bilhandlaren. Bilhandlaren kommer högst troligt ej vilja betala då det I praktiken betyder att dom går rejält back på ditt leasingavtal. En tvist kommer då uppstå mellan biltillverkaren och bilhandlaren.

Leasingtagaren råder ingen risk att bli indragen I tvisten MEN… Enligt avtalsvilkoren är leasingtagaren skyldig att betala/fullfölja leasingavtalet trots att bilen inte kan användas. Du får med andra ord betala för ingenting så länge tvisten pågår.

Jag har tittat på leasing I omgångar de senaste 4 åren, men hittils har det alltid fallit pga de vilkor som erbjuds. (dom har ändrats över tid)  Privatleasing framställs I reklamen som ett ”bekymmerslöst” sätt att ha bil. Men min uppfattning är faktiskt tvärt emot. Det känns mer fritt och bekymmerslöst att äga bilen själv, och det ”bekymmerslösa” I leasing kan du I de flesta fall få, även när du köper.

Det finns många aspekter på bilköp. Och leasing är säkert en bra lösning för vissa.
Men tittar man ekonomiskt på bilköpet så brukar man landa I samma svar varje gång.
Köp en bil som du har råd med, och vill ha. Och behåll den länge.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-31 klockan 14:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.