Privatpensionsspara portfölj
Sök:

Privatpensionsspara portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Privatpensionsspara portfölj

Jag har ung 45 år kvar till pension

 

Ska jag köra 100% aktier/globalfond eller Jans modell (barnportföljen)

 

Det lönar sig väl att köra 100% aktier på sådan lång tid?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, 100% globalfond!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Har du någon ide kring vilka fonder man ska köra då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Khalil
 2. Vit pil

  Avanza Zero eller Länsförsäkringar Global Indexnära

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  Avanza Global ska det stå…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Du kommer att få olika svar beroende på vem du frågar här. Men innan diskussionen hettar till tycker jag att vi stannar upp och reflekterar över de faktorer som faktiskt är viktigast:

 • Investera regelbundet
 • Tänk långsiktigt, om din sparhorisont är lång
 • Placera brett

Min känsla är att de flesta här på bloggen håller med om ovanstående punkter. Även om det ofta bitvis blir en hätsk ton kring hur man uppfyller sista punkten, är det viktigt att komma ihåg att det i det stora hela är nyanser som skiljer oss åt.

Oavsett om man förespråkar Jans portföljer, fondrobot eller en enda globalfond är avsikten att spara brett. Däremot finns det olika åsikter om vilka tillgångsslag och marknader som kommer gå bäst i framtiden.

Om vi bortser från spekulationer om framtiden tycker jag att du i första hand ska välja det alternativ som gör att de två första punkterna uppfylls, dvs investera regelbundet och långsiktigt.

Om du upplever att Jans portföljer (eller egenkomponerad) är så krångliga att underhålla att du drar dig från att spara regelbundet och ombalansera, välj fondrobot eller en enda globalfond.

Om du har svårt att hålla fingrarna borta och försöker marknadstajma, välj fondrobot eller en enda globalfond. Automatisera sparandet och logga sen inte in på flera år.

Om du har en klump i magen av att portföljens risk är för hög bör du välja Jans portföljer eller fondrobot. Allt för att undvika panikbeslut.

Givetvis är ovanstående lista inte komplett och vattentät. Men poängen är att välja ett format som passar dig. Om vi kommer överens om att spara regelbundet, långsiktigt och brett så har vi bättre sparande än de flesta!

Själv följer jag till stor del Jans portföljer eftersom de ger en diversiering som tilltalar mig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Snyggt skrivit, kan bara hålla med dig.

  Kan tillägga att vad du än gör håll nere kostnaderna på portföljen. Med den sparhorisonten blir det mer pengar än vad man kan tro

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  G
 2. Vit pil

  Det låter bra!

  Har bara en fråga krings att tajma marknaden

  Jag är en sådan som när börsen går plus låter jag det vara (förutom ombalansering varje år enligt jan) men när börsen kraschar som den gjort under corona då sätter jag in mer i aktiefonderna

  Jag fortsätter självklart mitt månadssparande men tar vara på att köpa billigt

  Är detta fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-13 klockan 19:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.