Procentfördelning när börshandlat Guld är med i ekvationen
Sök:

Procentfördelning när börshandlat Guld är med i ekvationen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Valter Jacobsson

ställde för sedan frågan: Procentfördelning när börshandlat Guld är med i ekvationen

Hej!

 

Jag blev klar med ombalanseringen för 2020 av globala barnportföljen nyligen. Ett problem som uppstod hos mig är inställningen ”månadssparandet” på Nordnet. Jag kan inte lägga till Xetra-Gold där. Dessutom sparar jag enbart 2000kr i månaden så jag kan inte köpa nytt varje månad. Jag tänker mig därför att jag låter 200 kronor av de 2000 läggas på saldot tills jag kan köpa mer guld. Vill någon hjälpa mig hur jag fyller i rätt procentsats på de återstående 1800 kronorna i Nordnets månadsspar. Extremt krånglig fråga men jag hoppas ni förstår och att någon vill hjälpa mig.

 

Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Så här gjorde jag:

10/90 = 0,111111

Det är så mycket extra du ska lägga till per procent.

Dvs 5% blir 5,56%

55% blir 61,12%

10% blir 11,1%

Fyll i för respektive fond. Oroa dig inte om det inte stämmer in på andra decimalen, så små avvikelser spelar ingen roll. Det viktiga är att det blir 100,00% i slutändan.

Jag har inte gjort det hos Nordnet för jag har främst mitt månadsparande hos Avanza. Obs! Avanza kräver att man använder brittisk matematik dvs använder punkt . istället för kommatecken , för decimaler.

Jag hoppas att du hänger med!

 

För er som har Nybörjarportföljen blir procentsatserna följande:

5% blir 5,56%

25% blir 27,77% (egentligen 27,78 men för att avrundningen skall fungera till 100,00% drog jag av en hundradel)

40% blir 44,43% (egentligen 44,44 men för att avrundningen skall fungera till 100,00% drog jag av en hundradel)

Lycka till!

PS! Lyckades initialt ringa till Avanzas kundtjänst bara för att få höra ”Det går inte!” vilket inte var det svar jag ville ha, det är klart att problemet har en lösning. Eller ännu märkligare”Lägg 10% på någon annan fond.”

Vilken slöseri med tid! (Eller så var jag för dålig för att formulera frågan…. ?) I vanliga fall brukar de vara tillmötesgående så jag blev lite förvånad.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Låt inte de 200 kr ligga oinvesterade! För månadssparande följer jag Jans råd:

”I Globala barnportföljen ökar du SEB Sverige Indexfond från 5 % till 10 % och Länsförsäkringar Global från 55 % till 60 %”

Då slipper du räkna om de andra andelarna. Sen köper du guld när du balanserar om.

Ju större summa du sparat ihop, desto mindre påverkan har månadssparandets fördelning på totala portföljens fördelning. Finns ingen anledning att räkna med decimaler.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-09 klockan 18:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.