Procentfördelning på portfölj
Sök:

Procentfördelning på portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ella

ställde för sedan frågan: Procentfördelning på portfölj

Hej!

Jag undrar vad ni har för tankar på min portfölj? Även om jag bör skippa SPP Aktiefond Global och bara ha Avanza Global som globalfond (60 %)? Om inte SPP kompletterar Avanza Global, har ni tips på någon annan globalfond som gör det?

Avanza Global – 40 %

SPP Aktiefond Global – 20 %

Swedbank Robur Access Asien – 15 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 15 %

Spiltan Räntefond Sverige – 10 %

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I grunden ser den mycket bra ut tycker jag! Inte överkomplicerad och bra fördelning.

Men precis som du själv föreslår skulle jag direkt sammanfoga Avanza Global och SPP Aktiefond Global och endast köra på Avanzas fond istället. Om du jämför fonderna (på t.ex Morningstars webbsida) så ser du att de både har nästan exakt samma graf. Och i så fall är helt enkelt den som är billigast i förvaltningsavgift som gäller.

Som jag förstått finns det också lite andra alternativ du kan fundera på. SPP Global Plus A är till exempel en mer hållbar/grön variant som självklart är lite dyrare också. Det är inte så mycket en supplement men gör att din portfölj blir en aning grönare.

Vad jag har gjort i min portfölj är att jag inte ville ta bort min globala småbolagsfond från portföljen. Hade jag haft din portfölj då hade jag sålt av SPP Aktiefond global, ökat Avanza med 10% och sedan lagt på Handelsbanken Global Småbolag på 10%… självklart är detta en smaksak. Ser det inte som råd men eftersom du frågade efter ”tankar” så fick du min syn på saker. ;)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En sak glömde jag nämna. Jag skulle också byta ut Swedbank Robur Access Asien mot Avanza Emerging Markets. Betydligt billigare och nästan samma utveckling mellan de två fonderna också.

  Varför jag inte nämnde något om räntefonder är för att jag inte har koll på sådana. ”Räntedelen” av min portfölj kör jag på ett räntebärande sparkonto än så länge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-20 klockan 12:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.