Procentsats ISK vid högre ränta?
Sök:

Procentsats ISK vid högre ränta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emelie

ställde för sedan frågan: Procentsats ISK vid högre ränta?

Hej!

Just nu har vi ju väldigt låg ränta. Om räntan skulle gå upp, säg till 5 %, hur skulle det påverka beskattningen på ett ISK eller KF?

Om högre avgift, är det då bättre att ha en vanlig depå, där man betalar 30 % på vinsterna (om jag fattat det rätt)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Går räntan upp kommer beskattningen bli högre på de schablonbeskattade depåformerna ISK och KF.

På detta vis beräknar vi skatten:
Multiplicera värdet på sparandet med statslåneräntan den 30:e november året före + 0,75 procentenheter, dock lägst 1,25 procentenheter. Denna summa beskattas sedan med 30 procent.

Så om statslåneräntan skulle ligga på 5% (idag 2018 är den 0,49%) blir det alltså:
5% + 0,75=5,75

Har du exempelvis 10 000kr på ISK blir det
10 000 kronor * 5,75 procent =575
575 kronor * 30 procent: 3172,50 kronor som betalas i skatt årligen om jag räknat rätt :)

Vad som passar beror också på vilken avkastning man beräknar få av sitt konto. En fördel utöver beskattningen är att man själv inte behöver deklarera för ISK och KF utan det är förtryckt åt en. På en traditionell depå skattar du 30% på vinst och utdelning och kan även kvitta vinster mot förluster om man har sådana på kontot.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-22 klockan 15:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.