Proethos fond
Sök:

Proethos fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Proethos fond

Hej,

Är det nån som har nån idé om hur pass riskfylld Proethos fond är? Är den i klass med teknikfonder, småbolagsfonder eller globalfonder eller på vilken skala hör den hemma? Hur stor del av portföljen är det rimligt att ha i denna fond om man i övrigt har en diversifierad portfölj?

/Jörgen

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Jörgen,

jag heter Magnus Alfredsson och är förvaltare av Proethos fond. Så ta det jag skriver med en nypa salt.

Proethos fond är en blandfond som består av 20 % ränta och 80 % globala aktier. Hade fonden inte varit en blandfond utan bestått av 100 % aktier så hade risken varit 7 av 7 och fonden hade varit en sk. högriskfond eller nischfond (eller vad vi skall kalla det).

Proethos fond har risk 5 av 7 vilket innebär att fondens standardavvikelse skall ligga mellan 10 och 15 %, över tiden. Vill du få en känsla för hur en fond som har risk 5 rör sig så gå in på Avanza och välj ut 5 globala fonder och 5 blandfonder med risk 5 och titta på utvecklingen i samma graf, jämför även med Sthlms index om du vill ha en ”känd” referens.

Fonden investerar olika mycket i olika aktier utifrån aktiens risk. Aktier med lägre risk får en större andel medan högriskaktier får en mindre andel. Just nu har fonden aktier i 15 olika länder och i 11 olika valutor, alla ohedgade. Fonden investerar i en ny aktie varje månad.

Det är svårt att passa in Proethos fond i ett fack, den låga avgiften, fondens uppbyggnad, att man investerar i lösningen på klimatkrisen och dess avkastning gör att den är en udda fågel.

När det gäller hur stor del du skall investera i fonden så ta hellre lite mindre, se hur det går, känn efter och har du några frågor får du gärna höra av dig.

Mvh Magnus Alfredsson

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Magnus,
  Tack för utförligt svar. Tycker denna fond ser intressant ut, kan nog tänka mig att lägga till den som en mindre del av portföljen till att börja med. Innehaven hör ju till de så kallade ”megatrenderna” framöver.

  /Jörgen

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jörgen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-27 klockan 19:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂