Proethos som komplement till LYSA Hållbar?
Sök:

Proethos som komplement till LYSA Hållbar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nico

ställde för sedan frågan: Proethos som komplement till LYSA Hållbar?

Hej!

Jag har precis börjat månadsspara enligt ”fyra hinkar principen” med LYSA och har valt den Hållbara inriktningen. Men, som nämnts i tidigare inlägg så är LYSAs hållbara inriktning ganska smal i förhållande till den breda inriktningen. Jag funderar därför på om det vore klokt att komplettera LYSA sparandet med att parallellt även investera i Proethos Fond (global blandfond 80 % aktier + 20 % räntor).

Proethos är något dyrare än lysa (förvaltningsavgift på 0.65 %) men jag inbillar mig att detta skulle ge en bättre diversifiering och därmed lägre risk än att enbart spara med LYSA… Kan ha fel, vad tror ni?

Om jag väljer att komplettera med Proethos, hur bör jag tänka på fördelningen för att bibehålla balansen i portföljen och i vilken av ”hinkarna” skulle ni lägga dem investeringarna?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Proethos är en bra fond, men eftersom den innehar endast 40 bolag är risken ganska hög. Den platsar bra i lekhinken, dvs. högst 10% av det investerade kapitalet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ska dock komplettera med att Proethos består av 20% räntor, så även om aktiedelen är rätt koncentrerad så blir totalrisken ganska rimlig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-15 klockan 18:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂