ProEthos vs SPP Global Solutions, ur avgiftsperspektiv
Sök:

ProEthos vs SPP Global Solutions, ur avgiftsperspektiv

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Micke

ställde för sedan frågan: ProEthos vs SPP Global Solutions, ur avgiftsperspektiv

Hej alla!

Jag gillar fonderna ProEthos, och SPP Global Solutions, båda med liknande fokus, och båda – framförallt den förstnämnda – varit på tapeten en del här på RikaTillsammans. Jag har redan bägge i min portfölj, men tänker investera upp lite, båda två. Grejen är att jag känner att det faktiskt är rätt oklart vilken som är billigast, så jag har inte bestämt proportionerna ännu.

Tittar man på Avanza så kan man där läsa att fonden ProEthos har en förvaltningsavgift på 0,65%, men en total avgift på 0,94% (transaktionsavgift utgör 0,29%). På Nordnet ligger den \”årliga avgiften\” på 0,65%. Avanza listar tydligen inte längre Normanbelopp, men på morningstar (liksom Nordnet) står det att det ligger på 5 022 SEK.

SPP Global Solutions A har en total avgift på 0,80% hos Avanza (hos Nordnet verkar det årliga avgiften hamna på 0,77%t), varav 0,75% är förvaltningsavgift. Enligt morningstar är Normanbeloppet 6 761 SEK. ProEthos har alltså ett märkbart lägre Norman-belopp (enligt t.ex. morningstar), men samtidigt märkbart högre totalavgift, i alla fall på Avanza. Så ett antal frågor hopar sig hos mig.

 1. Dels är det Avanza kallar totalavgift samma som det Nordnet kallar årlig avgift? I så fall skiljer avgiften rätt mycket mellan Avanza och Nordnet här.
 2. Vilken är billigast? Utifrån Normanbeloppet (som, som sagt inte står med på Avanzas sida) verkar ProEthos vara billigast, men utifrån \”totalavgift\” verkar SPP Global Solutions ju vara billigare, på Avanza i alla fall.
 3. Jag har varit i kontakt med Avanzas kundtjänst, men efter ett andra korthugget \”mail\”svar kände jag att det var dags att vända sig till någonstans man var mer intresserad av att ge pedagogiska/tydliga svar, dvs RT.Men kundtjänsten hann i alla fall förklara att \”Normanbeloppet är en prognos baserat på en fonds historiska kostnader under de senaste 5 åren och ett försiktigt antagande om fondernas framtida avkastning, som är gemensamt för alla fonder av samma typ.\”. Utifrån detta börjar jag undra om det vara så att Normanbeloppet ger en rättvisande bild av det som varit, men att Avanza nyligen höjt avgiften på ProEthos.
 4. För övrigt har jag noterat att SPP Global Solutions verkar köpas billigast (PPM-torget borträknat) får SAVR, med avgift där på 0,51%+0,09% (depoavgift) = 0,60%. Jag gillar inte att man automatiskt måste koppla på autogiro för att skapa konto där, men finns det någon eg. anledning för mig att inte handla därifrån?

Tack på förhand och såklart för en superb blog :)

Mvh Micke

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Micke,

Jag såg dina frågor och tänkte att jag kan hjälpa till lite iallafall angående Proethos fond, då jag är fondens förvaltare.

Proethos fond har en förvaltningsavgift på 0,65 %, avgiften tas ut direkt ur fonden och med 1/365 del per dag. Vissa banker redovisar bara fonders förvaltningsavgift medan andra banker redovisar den totala avgiften. Proethos fonds total avgift är 0,80 %.

Proethos fonds totala avgift består av förvaltningsavgiften + transaktionsavgiften (andra fonder kan ha andra avgifter). Transaktionsavgiften är bla. de courtage och växlingsavgifter som fonden betalar när fonden köper aktier och andra värdepapper. Så det är en kostnad för att förvalta fonden och oavsett om din bank väljer att redovisa den eller inte, så är det fondspararna som betalar den i slutändan.

 • Total avgift och årlig avgift är inte samma sak. Det hade varit bra med ett enkelt transparent mått på vad en fond kostar, men så är det tyvärr inte. Mitt tips är att kolla alla fonder som du är intresserade av att köpa hos Avanza och se vilken total avgift fonden har. Det är inte ovanligt att en fond har 1,5 % i förvaltningsavgift men har total avgift på runt 2%.
 • Proethos totala avgift är 0,8% och SPP Global solutions totala avgift är 0,8% enligt Avanzas sida idag.
 • Nyckeltal som bygger på historik är bra, men innebär ofta att nyare fonder får missvisande resultat.
 • savr.com och Alpcot erbjuder båda Proethos fond till rabatterade priser, så vill du köpa fonder billigt så är det där du skall handla. Den totala avgiften är där 0,72-0,73 %. Anledningen till att de kan rabattera priset är att banker som har fonder på sin plattform vill ha betalt för det. Oftast 50 % av förvaltningsavgiften. Savr.com och Alpcot tar från sin del och rabatterar fonderna till sina kunder, vilket dom borde ha en eloge för.

Har du några andra frågor om Proethos fond så får du gärna höra av dig!

Mvh

Magnus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Förvaltningsavgiften visas på faktablad baserad på föregående kalenderår 2018.  Avgiften varierar från år till år.

På SPP faktablad skriver tydligt att förvaltningsavgiften är 0,76% men både Avanza och Nordnet skriver varav förvaltningsavgift 0,75 %.  Hur mycket är SPP förvaltningsavgiften 2018?  Jag upptäckte alla SPP fonder har samma oklarhet om förvaltningsavgifter hos både företag.  Jag är förvirrad.

SPP Global solution A.  Om 0,8% eller 0,77% är årsavgift – 0,76% (förvaltningsavgift)= Avanza/Nordnets provision.

SPP Global solution A jämförelseindex har MSCI All Country World Index, net return
medan ProEthos har 20 % av OMRX Bond All Index.  Två fonder har lite samma risk.  Det är inte lätt att jämföra en päron och ett äpple.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skrev fel: Två fonder har inte samma jämförelseindex.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Te.x. SPP Aktiefond stabil A faktabladet skriver 0,71% förvaltningsavgift. Nordnet skriver fondens årlig avgift är 0.71% varav förvaltningsavgift 0.7 %. Är det betyder att Nordnet tar 0 provision eller uppgiften är ouppdaterad? Avanza skriver fondens totalt avgift är 0,71+0,02%=0,74% (0,02% är Avanzas provision).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Jag kopierar räkneexempel från Avanza. Frågar inte mig varför 0,71+0,02%=0,74% istället för 0,73%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 4. Vit pil

  Hej MLT, tack för svaret. Jag är dock oklar vad det var du svarade på, var det nr 1; Nordnets ”årliga avgift” vs Avanzas ”totalavgift”? Sedan vet jag inte om det blev någon ihopblandning av ”SPP Global Solutions” med ”SPP Aktiefond stabil”, eller sistnämnda bara var för att illustrera ett exempel?

  Jag är fortfarande lika förvirrad angående frågorna jag ställt, och tar tacksamt emot svar på samtliga/någon av dem! 🙂

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-20 klockan 21:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂