Pronosvektyget minpension.se
Sök:

Pronosvektyget minpension.se

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonny Wiklund

ställde för sedan frågan: Pronosvektyget minpension.se

Hej!
Först vill jag tacka dig för intressant läsning. Det jag undrar över är hur jag kan göra en prognos på minpension.se där jag kan se hur pensionen påverkas om jag bara väljer att justera avkastningen för min tjänstepension och ppm. Som det är nu så är det hela pensionsbeloppet som påverkas och det blir ju inte särskilt relevant då man inte själv kan påverka den (stora) del av den allmänna pensionen som inte är ppm. Vad jag förstår så ligger värdeutvecklingen på den delen på ca 2,5%. Jag skulle vilja finslipa min prognos med separata avkastning för dem tre delarna. Är det möjligt att göra det?
mvh Jonny

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur den statliga pensionen räknas ut är en hel vetenskap. Läs gärna Joel Dahlbergs bok Pensionsbluffen. Förvånas och förfäras.

Om du ändrar avkastningen från exempelvis 2.1 till 5 procent, så ser du att den statliga pensionen påverkas väldigt lite. Det är inte värre än att du manuellt kan hålla reda på detta. Sedan vad som är ”vanlig” pension och vad som är PPM spelar väl egentligen  ingen roll. Det är slutsumman som räknas.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-24 klockan 20:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.