Psykologi kring investering
Sök:

Psykologi kring investering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Psykologi kring investering

Vill bara dela med mig av en ny erfarenhet. Jag flyttade över allt mitt sparande till LYSA i en 30/70 portfölj för att sedan öka andelen aktier i en långsam takt, typ ett halvår. Trodde att bara mitt sparande går plus så är jag nöjd. Men att se att börsen gå upp och jag räknade ut att jag ”förlorat” över 10000:- på att inte ha 100% aktier på bara ca två veckor så kändes det inte bra. Så nu kör jag 100% aktier i LYSA, kanske inte därför man ska ha LYSA. Ser man sen historiskt i skillnad på en 90/10 portfölj och 100/0 portfölj så skiljer det 25% i avkastning på 15 år. Har man en miljon så är det många sköna slantar man går miste om. Nu tänker jag att jag ska sluta logga in på LYSA för att se hur det går men det är ju så enkelt då man kan har telefonen med sig hela tiden. Sen tänker jag att det kan vara bra att ha LYSA för ifall det kommer en stor kris helt plötsligt (nån bank i USA som går i konkurs typ) Så går det snabbt att ändra till 100% räntor tills det lugnat ned sig.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bra tips är att:

 • Inte logga in i depån (lysa) och se över ditt sparande varje dag. Försök klara dig månadsvis eller ännu mer sällan.
 • Går du och har ångest över hur portföljen går, då har du för hög risk gentemot din risktolerans tyvärr.
 • Du ska absolut inte försöka tajma marknaden vid en kris. Du kan aldrig veta när det kommer att vända vid en nedgång. Det här misstaget gör vi som småsparare hela tiden, vi lämnar börsen när det stormar för att sedan återvända när alla andra gör det och missar på så vis stora delar av uppgången. Köp och behåll. Om du känner att du behöver ändra din fördelning beroende på hur börsen går så har du fel risk från början.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Risken är inga problem då det är pengar som jag inte behöver. Jag blev förvånad bara över mina känslor över att ha”förlorat” 10000:- på att inte ha mer aktier och på så kort tid. Nu tänker jag så här: 1 gång i månaden får jag gå in och titta, kanske vid lön då man ändå håller på med räkningar och dylikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  25% stämmer verkligen inte, skillnaderna är mindre. Om man har en global fördelning med 15% Tillväxtmarknad, 15% Sverige och resten Globalfond så så har man i genomsnitt tappat 8,5% på att ha en 90/10 portfölj på 15 år.

  Men fördelarna med 90/10 är nästan noll.

  Med 80/10/10 sänker du avkastningen pyttelite till men vinner ganska mycket i stabilitet och garanterad minsta avkastning. Dessutom om du investerade ett stort kapital något av åren 1999-2002 så har 80/10/10 varit bäst.

  Undrar om det är jobbigast att gå miste om avkastning eller se kontobalansen minska under en nedgång? Det kan ju styra valet av strategi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du hade lika bra kunnat ”tjäna” 10 000kr på att inte ha 100% aktier (Dvs genom att inte förlora dem om marknaden hade gått nedåt). Nu hade du bara ”otur” att marknaden fortsatte upp just denna perioden.

 

Sen så sparar vi ju för att kunna konsumera i slutändan. Så att ligga med nån % ”kassa” som man kan sälja av i alla lägen behöver inte vara fel heller. Om din portfölj ligger -30% under någon period och du hittar ett kanonerbjudande på något lite dyrare som du vill köpa tex så kan det vara ganska skönt att slippa sälja aktier. Och slippa minska på sparutrymmet från lönen, för sparkvoten ska helst maximeras i dåliga tider. Köp för allt vad du orkar. Det är då man börjar räkna enkronor för att kunna spara mer.

vill du ändå fortsätta leva high life kan du göra det via frihetskassan som står utanför marknaden.

Sen om du mår dåligt av att indirekt ha förlorat pengar i en uppgång undrar jag hur du kommer må när hela ditt konto blinkar blodrött MINUS rakt i ansiktet på dig varje dag. avanza mailbombar dig också med varningar att ditt konto håller på att utraderas. Du måste agera nu nu nu hahah

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-22 klockan 10:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.