Räcker dessa fonder till pensionssparande?
Sök:

Räcker dessa fonder till pensionssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Räcker dessa fonder till pensionssparande?

Hej!

Jag började spara till pensionen för några månader sen och valde att ta Avanza Global, DNB Europa Indeks A, Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A samt Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Sparar 25% i varje. Känns detta som en bra portfölj? Bör jag ha fler fonder?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tillägg: jag är 21år så jag har långt kvar till pensionen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sara!

Fler fonder än fyra behövs verkligen inte men en sak som är bra att fundera på är överlappningar mellan dina fonder. Att sedan bara fördela 100% över fyra fonder till 25% var förstör balansen och kommer inte alls spegla verkligheten och hur den globala marknaden ser ut. Att spegla marknaden anses vara en klok investeringsstrategi.

Rådet brukar vara att bygga en portfölj med en globalfond som tar huvuddelen. För många räcker det att gå 100% med den. Andra väljer att ta en globalfond som grund och krydda till lite med småbolag, tillväxtmarknad, sverige fonder eller branschfonder (som teknik, fastighet, eller mediskt, osv)… det gör man för att man tror på dessa fonder /regioner/branscher långsiktigt och att dessa kommer prestera bättre än globalfonden över tiden. I ditt upplägg har du tydligen övervikt på europafonder. Samma sak för tillväxtmarknad och Sverige.

En enkel portfölj som denna är kanske bättre att utgå ifrån:

70% Avanza Global (eller Länsförsäkringar Global Indexnära)
15% LF Tillväxtmarknad Indexnära (eller Avanza Emerging Markets)
15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Om du sedan ändå vill lägga extra vikt på Europa skulle du kunna byta ut typ 10% av globalfonden mot en Europafond men det borde du endast göra om du tror och är övertygad att Europa på framtiden kommer överprestera mot resten av världen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-06 klockan 11:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂