Råd ang pension
Sök:

Råd ang pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sandra

ställde för sedan frågan: Råd ang pension

Hej

Jag har idag största delen av mitt pensionspar på ett Lysa konto 90/10.
Har fått ett arv och har tyvärr inga pengar att göra ett månadsspar här ännu.

Sen har jag även ett isk inne på Swedbank i en blandfond/generationsfond som heter Swedbank Robur transfer 80.
Denna startades för ett par år sen med hjälp av min bankman innan jag blev intresserad av detta med att investera mina pengar… I den sparar jag idag bara 200kr/månad då jag är mammaledig.
Fonden ändrar procenten automatiskt och ligger nu på 57,59% aktier och resten räntefonder. Jag tycker nog det är för låg risk då jag bara är 37 år. Har en förvaltningsavgift på 0,5 så den är liiite för hög.Min fråga är om det är smartast att avsluta den och istället satsa de pengarna inne på Lysa ev i rika tillsammans globalfondportföljen. Och lägga månadssparet där istället..Några tankar om detta??

Sen undrar jag även ang mina föräldrars pension.
De är inte insatta speciellt mycket och jag vet att de i alla fall har en fond som heter Swedbank Robur Ny Teknik. Den har en väldigt hög förvaltningsavgift på 1,25%. Båda närmar sig pensionen (64 och 62 år gamla) så jag vill inte se dem förlora massa pengar på en tråkig förvaltningsavgift eller om det skulle komma en krasch… Har ni något råd som jag kan föra vidare till dem? Pengarna är till vardagsekonomi dvs inte till någon jorden runt resa…
Ska man ge rådet att sätta pengarna i någon av rika tillsammans portföljerna eller Lysa kanske.. Vilken fördelning i så fall och kanske man ska ha en del på ett vanligt konto för att inte \”riskera \” dem..

Tacksam för era råd

Mvh Sandra

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sandra!

Fonden Swedbank Robur Transfer 80 är inget att ha, för låg risk för ett långsiktigt sparande.
Så att flytta över detta till en mer risktagande uppdelning, om det såklart är till för pensionssparande.

Så att flytta det till en Globala Barnportfölj eller till Lysa låter som en bra idé, även flytta sparandet med detta.

Man ska se upp med att rådgiva vänner och släkt, gör man ett val och personen i fråga förlora pengar, så kommer den troligtvis att beskylla dig för det. Gör den vinst så kommer du i bästa fall få en klapp på axeln.
Men absolut kan man ge tips på hur man skulle kunna lägga upp en portfölj, att då ge råd om globala indexfonder med låga kostnader är ett säkert sätt att gardera sig för eventuella konflikter. Du har iaf då gett tips om att följa börsens utveckling.

Så tillbaka till dina föräldrars portfölj, globala indexfonder med låga avgifter är att föredra, sedan kanske börja lägga in lite räntor också i deras sparande nu när dom ska börja plocka ut lite. Lysa eller en egen portfölj likt ”Nybörjarportföljen” eller ”Globala Barnportföljen” passar bra, beroende på hur länge dom vill spara vidare och om dom vill spendera upp pengarna själva eller föra vidare arv.
Men att ta bort fonder Ny Teknik låter klokt, förvaltarna som har gett fonden en otroligt bra avkastning sitter inte kvar som förvaltare, dom har startat en egen som heter ”Core Ny Teknik”.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Byt ditt nuvarande innehav och gå ”all in” på Lysa (om du inte vill pilla och trixa själv) dom löser ombalansering och sånt utan att du behöver engagera dig och detta till en låg kostnad.

Du kan sälja in ett bättre pensionspar för dina föräldrar med att föreslå en 60/40 dvs aktier/ränta till att börja med vid 65 år och senare öka räntedelen alltmedan de blir äldre, låt dom öppna ett konto på Lysa dom också. En regel som brukar nämnas är att man ska lika mycket ränta som man är gammal…men det tycker jag är för mycket broms.

//Tomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-25 klockan 14:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.