Råd ang pensionen
Sök:

Råd ang pensionen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Råd ang pensionen

Jag har en fundering kring pensionen, var ingen munter läsning att öppna kuvertet.jag har allmän pension + tjänstepension, är 30 år.Jag sparar idag 1500 /mån likt nybörjarportföljen ca 8 fonder i ett ISK.Ska jag slänga in en till fond ex; Avanza global ca 250-500 kr / mån som ett eget pensionspar? är det bäst att spara i samma ISK eller annan sparform?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du har så många år kvar till pensionen så kör full max. Ett pensionsspar i en bred och billig fond, just nu är Avanza global billigast. In med det på ett ISK som du kallar pensionsspar. Grattis till ränta på ränta i minst 35 år .

 

//Tomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avanza Global 100%.

Vill man ta högre risk och få möjlighet till högre avkastning – lägg till faktorer och tillväxtmarknader. Skulle jag spekulera lite hade jag valt:

 • Avanza Global 60%
 • LF Tillväxtmarknad 20%
 • AMF Aktiefond Småbolag 20%

Jag tror den portföljen kommer slå en globalfond på sikt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Avanza global i samma isk som dom andra fonderna eller öppna ett nytt ISK för pension?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 2. Vit pil

  Hej Henrik!

  Att ha olika ISK för olika tidshorisonter brukar underlätta, så en för pension, en för medellång sikt och en för kort sikt.

  PS. Slänger in en länk till ”Fyra-hinkar-strategin” som förklarar lite vad jag menar.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Andra fonderna? Du behöver bara en: Avanza Global ;)

  Gör som du tycker är lättast, det är mest en psykologisk grej.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-26 klockan 09:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.