Råd om fonder till en 13-åring
Sök:

Råd om fonder till en 13-åring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elliot

ställde för sedan frågan: Råd om fonder till en 13-åring

Hej,

jag skulle behöva råd om vilka fonder jag kan köpa och som skulle passa en 13-åring. Gärna något långsiktigt och jag kan tåla hög risk då jag fortfarande är ung.

Jag har kollat in i ”rikatillsammans.se” portföljer men jag skulle gärna har något med högre avkastning då ”globala barnportföljen” inte ens kan slå OMX30. Jag skulle kunna köpa endast i en fond men jag vill hellre ha en större portfölj med fler fonder så jag minimerar risken.

Tack på förhand.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

En variant man kan köra är att ta Globala Barnportföljen och skippa de 10% räntefonder den rekommenderas. 100% aktiefonder låter som något för dig. Jag själv är 22 och har inga räntefonder alls i mitt sparande av liknande anledning, anser mig vara så pass ung med lång sparhorisont att jag känner att ”krockkudden” man brukar kalla räntor inte är första prioriteringen i nuläget.

Vill man ha högre risk kan man t.ex. öka exponeringen mot tillväxtmarknader där det sker mycket och kan finnas stor uppsida. Även småbolagsfonder är värda att titta på. Man får självfallet vara medveten om att risken är högre i tillväxtmarknad och småbolag men det verkar du ha koll på.

För tips på specifika fonder rekommenderar jag detta inlägg!

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

För övrigt väldigt roligt att du som 13-åring är intresserad, du har verkligen tiden på din sida!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-07 klockan 17:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.