Råd om premiepension.
Sök:

Råd om premiepension.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tomas

ställde för sedan frågan: Råd om premiepension.

Hej, Via företaget jag är anställd hos får vi kostnadsfri rådgivning gällande pensionssparande via Lifeplan. Där rekommenderar enligt nedan.

Rekommenderad fondfördelning i din premiepension
Fondnamn Fondnummer Rekommenderad andel
SPP Aktiefond USA 248161 38 %
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 434274 27 %
Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index 750075 19 %
Swedbank Robur Europafond MEGA 964171 10 %
SPP Aktiefond Japan 176503 6 %

 

Jag vet att Jan hade rekommenderat att köra på AP7 såfa, då blir man lite fundersam och tänker hur skall jag satsa mina pengar? vad blir bäst?

 

//Tomas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!
Jag skrev ett svar som inte verkar ha kommit iväg så testar att skriva om, ber om ursäkt ifall det blir dubbelt om det är en bugg och det första jag skrev redan har kommit fram!

De fonder du har fått föreslagna till dig är indexnära med relativt låga avgifter, vilket är trevligt att se då rådgivare ibland har en tendens att föreslå dyrare alternativ.

I den portfölj du fått föreslagen har du en exponering på 38% mot USA och 46% mot Tillväxtmarknader. I AP7 har du 56,9% Nordamerika och betydligt mindre exponering mot tillväxtmarknad vilket är en skillnad och även en annan riskprofil. Dock så använder sig SÅFAN av hävstång, belåning, vilket också kan ses som en annan risk.

Värt att ta i beaktning är att AP7 automatiskt viktar över mot räntor och lägre riskprofil när man närmar sig pensionen. Gör man aktiva val till aktiefonder får man själv sköta en sådan viktning om man önskar ta lägre risk när man blir äldre.

Hoppas det hjälpte lite!

Vänligen

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för ditt svar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-12 klockan 07:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.