Råd till litet sparande för student 200kr/månad
Sök:

Råd till litet sparande för student 200kr/månad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Brorsan

ställde för sedan frågan: Råd till litet sparande för student 200kr/månad

Hej!

Min syster som fortfarande studerar vill börja lägga undan pengar. Hon kan lägga undan minst 200:- varje månad av csn. Hon tänkte spara på kanske 5-7 års sikt. Syrran sparar gärna och är inte en som slösar pengar, men hon är inte intresserad av att spara. Hon frågade mig efter ett enkelt upplägg, då hon inte tycker det är speciellt kul att plöja privatekonomibloggar.

Det är viktigt att sparandet är så fossilfritt och miljövänligt som möjligt samtidigt som det ska vara i ”vanliga fonder”, och utan allt för stor risk. Sa jag att det skulle vara enkelt? Eftersom det känns lite jobbigt att ge råd om andras pengar tänkte jag bara dubbelkolla med alla här ifall jag tänkt rätt. ;-)

Jag rekommenderade att på ett ISK (avanza) månadsspara via autogiro i en global indexfond och en räntefond:

100kr: SPP Global Plus A. Avgiften är på 0,43, men den har låg co2-risk (enligt morningstar) och undviker fossilbolag och har bra hållbarhetspolicy. Något som är viktigt för min syster. Jag har själv en del pengar i den här fonden, vill inte rekommendera något som jag själv inte har.

100kr: Spiltan räntefond Sverige. De flesta här vet varför man väljer den här räntefonden! Också rätt bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

De flesta månader så har hon rätt mycket mer att stoppa undan än de 200 kr som förs över automatiskt. Jag rekommenderade att hon skulle stoppa över allt hon har över varje månad på ett sparkonto på avanza där hon får lite ränta, samtidigt som som hon kommer åt pengarna. För en student ska väl bufferten kunna täcka en ny dator, cykel eller telefon tänker jag. Sen kan hon pytsa in lite eftersom i sina två fonder.

Jag tycker att det här upplägget känns rimligt, men med tanke på att jag som sagt är lite obekväm med att ge rekommendationer om andras pengar så vore det lite skönt med bekräftelse. ;-)

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag var påväg att skriva Lysa som förslag då de accepterar månadssparande från 200:- med vilket fördelning man vill mellan räntor och aktier. Men jag tror det spricker på fossilfritt och hållbarhetsprofil. Annars tycker jag det är den bästa lösningen för den som vill ha ett helautomatiskt investerande som man inte behöver ombalansera själv.

Däremot så är ditt förslag på upplägg bra med tanke på hennes horisont (5-7 år). Då är 50% aktier och 50% räntor helt okej.

Kolla gärna SPP Företagsobligationsfond eller SPP Obligationsfond som också är klassade som fossilfria hos SPP.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad är det hon ska spara? CSN-lånen? Så att hon kan betala tillbaka det direkt när hon tagit examen, eller vad är tanken? Realistiskt pratar vi alltså om 6000-10000 kr över en hel studietid som hon tänker låna av staten med ränta, sätta på ett sparkonto under den tid i livet som man har det knapert, så att hon har en halv extra månadslön som hon kan använda när hon har ett jobb.

Är det så knasigt som det låter eller missar jag något?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det är så att hon inte konsumerar speciellt mycket och har haft turen att få en riktigt billig och bra studentlägenhet från 1960-talet att hon helt enkelt har över pengar i slutet av varje månad, så speciellt knapert har hon det inte alls. Eftersom hon ändå har över pengar i slutet på månaden så tänkte hon att det var lika bra att få igång ett sparande, och ha vanan inne. När hon är färdig (om ett år ungefär) så tänkte hon helt enkelt växla upp sparandet iom ökad inkomst.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    brorsan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-01 klockan 15:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.